Logo demaasenwaler.nl
Bevrijdingsdag 2019 Druten.
Bevrijdingsdag 2019 Druten. (Foto: Stan van den Hurk)

75 Jaar vrijheid; Druten viert het waardig

DRUTEN - Tanja Bruins en Patty de Kleijn zijn al maanden volop bezig met de voorbereidingen rondom de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding in Nederland. Tanja is coördinator namens gemeente Druten en Patty is van de Stichting Bevrijdingsvuur Druten. In de nacht van 4 op 5 mei wordt vanuit Wageningen het vuur gehaald van de eeuwige vlam tegenover Hotel de Wereld, waar destijds de capitulatie van de Duitse bezetter werd getekend.

In 2018 reisde De Kleijn voor het eerst met een aantal Drutense hardlopers en begeleiders af naar Wageningen, om daar het vuur in ontvangst te nemen. Vervolgens bracht het gezelschap afwisselend hardlopend en fietsend het bevrijdingsvuur naar Druten.

Tanja en Patty zijn beiden zeer enthousiast over de editie 2020; de 75e verjaardag van de bevrijding. Ze hopen op minstens 75 deelnemers: hardlopers en/of wandelaars. Patty: 'Op dat aantal hopen we écht.' Op 4 mei begint de viering symbolisch. Stichting Bevrijdingsvuur Druten plaatst op het Ambtshuisplein tijdens de dodenherdenking een niet-brandende fakkel en gaat vervolgens de vlam ophalen in Wageningen. Als de deelnemers op 5 mei met de vlam terugkomen, steken ze met het pontje bij de Veerdam de Waal over om ongeveer 9.30 uur. Ze gaan dan naar het gemeentehuis waar ze worden verwelkomd door burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld. Aansluitend zal aldaar in een ceremonie officieel het bevrijdingsvuur worden ontstoken.

Over een afstand van 75 kilometer en 35 kilometer gaat het bevrijdingsvuur dit jaar via vele markante plaatsen die een rol speelden in de bevrijding van Nederland. Het zijn twee grote afstanden, aldus Patty, maar er gaan begeleidende busjes mee, zodat de afstand voor iedereen toegankelijk is. 'Samen beleven, samen herdenken, samen vieren, staan voorop.'

Komend jaar staat Druten uitgebreid stil bij 75 jaar Vrijheid: herdenken en vieren met jong en oud. Tanja: 'De verhalen over de oorlog, bevrijding, vrijheid en vrede moeten worden doorverteld. Van generatie op generatie. Dat doen we het komende jaar samen met onze inwoners, onze veteranen, stichtingen en iedereen die zijn steentje bijdraagt om een mooi eerbetoon aan 75 jaar Vrijheid neer te zetten.'
Zo geeft het Maas en Waals Mannenkoor een groots bevrijdingsconcert in de Ewaldenkerk in Druten. En aan de Veerdam doen ze mee met Tour de Waal, Bevrijdingsdag aan de oevers van de Waal van Slot Loevestein tot Nijmegen. Medio april, mei komt er een tentoonstelling over Ru Paré. Ook is er een gedichtenwedstrijd voor de jeugd, met als thema Vrijheid.
Opgeven om mee te gaan naar Wageningen, en mee te rennen of te wandelen kan tot 5 april via pattydekleijn@outlook.com. Neem voor meer informatie eveneens contact op per mail.

Door Piet Zeeuwen

Meer berichten