Babbels: Uitgeknald

Column

Inmiddels is het traditie: in de nieuwjaarsnacht speelt Nederland oorlogje en in oorlogstijd is alles geoorloofd. Dat blijkt wel uit de smeulende puinhopen op 1 januari. Alleen al in Beuningen, Druten, Wijchen en West Maas en Waal is er voor vele tienduizenden euro's schade aan gemeentelijke eigendommen.

Tel daar de manuren bij op die nodig waren om vooraf alles dat kon branden of ontploffen te verwijderen of dicht te timmeren. Om nog maar te zwijgen over de ongekende schade voor bedrijven en particulieren.

Burgemeester Bruls van Nijmegen is het spuugzat en sprak zich vorige week in Nieuwsuur uit voor een algeheel vuurwerkverbod. Ik mag hopen dat zijn ambtgenoten in het Maas en Waalse hem zullen volgen en doorpakken. Doekjes voor het bloeden als 'strenger handhaven' en 'de raddraaiers aanpakken' hebben geen effect, dat is nu wel duidelijk na al die jaren.

Huisartsen, brandweerlieden, politiepersoneel, ambulancebroeders en andere hulpdiensten smeken praktisch om zo'n vuurwerkverbod en nog blijven bepaalde landelijke politieke partijen doof. Bijna alsof ze moedwillig te dicht bij een stel gillende keukenmeiden hebben gestaan.

Hier ligt toch echt een taak voor de lokale afdelingen van die landelijke partijen. Rond verkiezingstijd schermen ze er altijd zo mee dat ze korte lijntjes hebben met de landelijke partij en daardoor meer kunnen klaarspelen dan de lokalo's. Nou laat maar zien dan.
Ik daag de plaatselijke afdelingen van de SP, PvdA, CDA, D66 en VVD uit hun partijleiders in de Tweede Kamer openlijk te vragen om een vuurwerkverbod. Dat zal me een geknal geven.

En ja, de plaatselijke middenstand vaart wel bij de jaarlijkse vuurwerkverkoop. Dat mag van mij allemaal, maar laat hen dan samen met de gemeente zorg dragen voor één of meer mooie, professionele vuurwerkshows. Daar moet uit te komen zijn.

Wat zegt u? Zo'n totaalverbod is niet te handhaven? Dat was ook het argument toen roken op heel veel plaatsen verboden werd. Die rook is nu weg, nu het vuur(werk) nog.

Door Patrick Huisman