Schriftelijke vragen Sociaal Maas en Waal over vuurwerk

Ingezonden

DRUTEN - Sociaal Maas en Waal heeft schriftelijke vragen over vuurwerk aan het college van de gemeente Druten gesteld.        

'Onderwerp: Vuurwerk

Toelichting:

Al eerder heeft onze fractie in het verleden aandacht gevraagd voor de problemen met het vuurwerk rond de jaarwisseling. We hebben nu de keuze gemaakt niet kort voor de jaarwisseling dit aan de orde te stellen, maar juist kort daarna. Hierbij is er een jaar de tijd om weloverwogen een besluit te nemen over de jaarwisseling 2020/2021.

Wij menen dat nu echt moet worden ingegrepen omdat de gevolgen van het vuurwerk werkelijk niet acceptabel zijn. In Nederland vallen er jaarlijks een of meer doden en talloze gewonden. Daarnaast vinden er op zeer grote schaal vernielingen plaats en worden vele auto's in brand gezet. Ook woonhuizen worden getroffen door deze vuurwerkterreur. Er zijn oorlogsgebieden in de wereld waar veel minder ellende wordt aangericht dan tijdens de jaarwisseling in Nederland.

Hoewel onze regering hierin wettelijk het voortouw zou moeten nemen, blijkt dat men de hete aardappel helaas niet durft aan te pakken, maar deze doorschuift naar de gemeenten. Een zwaktebod want gemeenten zijn effectief veel moeilijker in staat om aan deze situatie een einde te maken dan en wettelijk verbod.

Nu onze regering echter in gebreke blijft om aan deze onverantwoorde en onverteerbare situatie een einde te maken, dienen de gemeenten een daad te stellen en daarbij overigens bij de regering er op aan te blijven dringen zo spoedig mogelijk een wettelijk verbod uit te vaardigen op alle vuurwerk.

Er zijn daar meer dan goede redenen voor:

  • Een of meer doden per jaar door vuurwerk.
  • Honderden gewonden per jaar.
  • Talloze vernielingen zowel aan gemeentelijk als particuliere eigendommen.
  • Branden door vuurwerk ook in woonhuizen en andere gebouwen.
  • Tientallen autobranden, niet alleen door vuurwerk, maar ook door bewuste brandstichting.
  • Van de ruim 110.000 veteranen zijn naar schatting ruim 1% slachtoffer van het PTSS. Voor deze groep geeft vuurwerk extra ernstige stress, niet alleen tijdens de jaarwisseling, maar dat begint al eind november en duurt tot half januari.
  • Bij vuurwerk leidt zes op de tien mensen met astma of COPD tot ademnood. Minstens 700.000 Nederlanders kampen rond de jaarwisseling met problemen aan hun luchtwegen.
  • Hulpdiensten, vooral politie en brandweer, worden soms levensgevaarlijk belaagd, als zij hun taak willen uitoefenen, dat is onacceptabel.
  • Veel (veelal) oudere mensen durven de straat niet meer op als er vuurwerk wordt afgeschoten.
  • Talloze huisdieren ervaren een, enorme stress en durven niet meer naar buiten om hun behoefte te doen. Om deze dieren deze moeilijke periode door te helpen is sederende medicatie of een vakantiehuisje ver van de bewoonde wereld vaak de enige oplossing.
  • De eerste twee uur van 2019 was de concentratie fijnstof in steden ruim 30 keer zo hoog als normaal. Het inademen ervan is schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Naast luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling. Dat komt door het fijnstof dat neerdaalt en door onverbrande vuurwerkresten.


 

Vuurwerkvrije zones bieden op geen enkele wijze een oplossing voor dit 'oorlogsgeweld'. Bovendien is handhaving daarvan onmogelijk. Of je staat het toe en accepteert alle bovengenoemde kwalijke gevolgen, of je verbiedt het. Bij dit laatste is handhaving mogelijk.

Wij staan de laatstgenoemde oplossing voor omdat voor ons de bovengenoemde gevolgen van het vuurwerkgeweld niet acceptabel zijn. Hoewel wij van opvatting zijn dat het een primaire verantwoordelijkheid is van de regering om een dergelijk voorstel in een wet om te zetten moeten we helaas constateren dat men daar om electorale redenen niet toe over wenst te gaan terwijl politie en brandweer daar al jaren op aandringen. Nu de regering in gebreke blijft en deze onaanvaardbare toestanden toe blijven bestaan menen wij dat de gemeenten in het belang van haar eigen inwoners en het algemeen belang, niet langer meer een afwachtende houding moeten aannemen maar zelf het heft in handen moeten nemen en een verbod moeten instellen. Het liefst een totaal verbod op alle vuurwerk, maar minimaal een verbod op alle knalvuurwerk en vuurpijlen. De handhaving is overigens veel adequater te handhaven als ook de buurgemeenten een zelfde beleid voeren en daarbij denken wij dan aan de buurgemeenten Wijchen, West Maas en Waal en Beuningen.

Vragen:

  • Onderschrijft het college de vele problemen die met het gebruik van vuurwerk samenhangen?
  • Is het college bereid een algeheel vuurwerk in te stellen voor onze gemeente?
  • Ziet het college ook de meerwaarde om dit gezamenlijk met onze buurgemeenten af te stemmen om tot een gezamenlijk beleid te komen?
  • Heeft het college wettelijke mogelijkheden om de verkoop van vuurwerk binnen de gemeente te verbieden?
  • Is het college bereid aan de regering te berichten (het liefst met de naburige gemeenten) dat wij het zeer betreuren dat de regering in gebreke blijft maatregelen te treffen die effectief zijn tegen de terreur van de vuurwerkoverlast?'