Babbels: Berg boos man

Column

Om deze column de broodnodige schwung te geven, ben ik geregeld functioneel boos. Maar door de situatie op de Groene Heuvels ben ik ditmaal zo boos dat de honden er geen brood van lusten.

Nederland kampt met woningnood, in een tweeluik sprak Radar Extra zelfs van een regelrechte ramp. Een beetje bestuurder zou dit probleem niet erger willen maken door hele gezinnen op de kasseien te drijven, maar burgemeester Bergman blijkt niet voor rede vatbaar.

Ze houdt zich vast aan haar onwrikbaar rechtlijnige, blind bureaucratische beleid richting de bewoners van het vakantiepark.

Iedereen die een brief krijgt, moet hoe dan ook binnen een half jaar weg. Hoe ze dat doen en waar ze terechtkomen? Dat zal Bergman een zorg zijn. Het park zal schoon, zelfs als daardoor de goot vol ontheemden ligt.

En dat is toch gek. Ik leerde Daphne als waarnemend burgemeester kennen als een realistische bestuurder met een heldere kijk op zaken. We hebben met wat andere inwoners nog heel gezellig op haar uitnodiging een kopje koffie gedronken maar inmiddels gaat haar beleid mijn theewater te boven.

En ja, ze heeft de wet aan haar kant. Onlangs gaf de rechtbank haar nog gelijk toen twee Groene Heuvels bewoners een zaak aanspanden, omdat ze minimaal meer tijd wilden om nieuwe woonruimte te vinden. De rechter vond een half jaar niet onredelijk, maar gaf Beuningen toch in overweging die termijn wat te verlengen, ook omdat andere gemeenten dat doen. U begrijpt dat ze van bikkelharde Bergman nog geen dagje extra krijgen.

Serieus: ik begrijp hier niets van. Dat je na jaren van niet-handhaven en onduidelijkheid ineens besluit iedereen binnen een half jaar letterlijk en figuurlijk weg te jagen, is onfatsoenlijk. Sterker: dat is onbehoorlijk bestuur.

Mevrouw Bergman, zullen we gewoon afspreken dat zodra er ook maar één inwoner van De Groene Heuvels op straat belandt, u ook het gemeentehuis verlaat?

Door Patrick Huisman