Logo demaasenwaler.nl
Een schoolreisje vanuit Alphen in de jaren 30.
Een schoolreisje vanuit Alphen in de jaren 30. (Foto: Archief WHAM)

Deel 2 'Alphen in vroeger tijden'

ALPHEN - Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas is met de uitgave van deel 2 van het boek 'Alphen in vroeger tijden' een interessante trekpleister rijker. De fraaie uitgave is een bundeling en aanvulling van de maandelijkse nieuwsbrieven van de werkgroep en beslaat ruim tweehonderd pagina's.

In 2012 verscheen deel 1 van 'Alphen in vroeger tijden'. Daarin stonden de Nieuwsbrieven centraal die sinds eind 2006 tien keer per jaar worden uitgegeven. Korte informatieve stukjes over inwoners, straten, gebouwen, bedrijven, verenigingen enzovoorts uit de dorpsgeschiedenis vormen de inhoud van de Nieuwsbrieven, onderdeel van het dorpsblad Union. De publicaties leveren veel contacten op.

Ben van Dijk en Adrie van Hoogstraten van WHAM hebben de nieuwe uitgave vorm gegeven. Ze voegden samen en bewerkten vijftig nieuwsbrieven. In het boek staan nieuwe foto's en informatie, die werd verkregen als reactie op de Nieuwsbrieven. De respons is in de teksten verwerkt.

De werkgroep is druk met haar activiteiten. Secretaris Ben van Dijk en zijn medebestuursleden zijn toegankelijk voor ieder die met vragen rondloopt. Van Dijk zei ooit: 'Ik ben verknocht aan de Maas en ga hier nooit weg.' Als meester Ben bleef hij Alphen trouw én was hij honkvast.

WHAM verzamelt alles wat met het dorp te maken heeft. De uitgebreide collectie in het documentatiecentrum bestaat uit duizenden documenten, krantenknipsels, ansichtkaarten, bidprentjes en vooral foto's over personen, activiteiten en gebeurtenissen in Alphen vanaf ongeveer 1900. Alphen beschikt over een rijk en toegankelijk archief. Daarin zijn ook verenigingsbladen, tientallen amateurfilms en de vrijwel complete verzameling van Union te vinden. Deel 2 van het boek maakt de bezittingen van de historische werkgroep handzaam en toegankelijk. Het boek kost 17,50 euro, donateurs betalen een gereduceerde prijs. Bestellen kan via winkel op de website www.alphenaandemaas.com of tijdens de openingsuren in het documentatiecentrum.

Door Anton Janssen

Lees ook

Meer berichten