Logo demaasenwaler.nl

Proeftuin buurtgezinnen

DRUTEN - In 2020 start in Druten een proeftuin Buurtgezinnen. Dit is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die het zwaar hebben, worden gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt.

Op laagdrempelige, gelijkwaardige en alledaagse wijze krijgen kinderen extra aandacht en worden ouders ontlast. Buurtgezinnen.nl is gericht op preventie. Dit sluit aan bij het collegeprogramma 'Druten daagt uit!'. Buurtgezinnen is een belangrijk instrument om uithuisplaatsing van kinderen te voorkomen. Dit heeft ook een kostenbesparend effect.

Burgemeester en wethouders verhelderen dat de proeftuin zal lopen vanaf 1 januari 2020 tot 31 december 2021. In het eerste jaar zal een coördinator Buurtgezinnen.nl op de kaart zetten in Druten en tien koppelingen tussen gezinnen maken. In het tweede jaar onderhoudt de coördinator de gemaakte koppelingen en zal tien tot vijftien nieuwe koppelingen maken. De coördinator is in het eerste jaar tien uur in de week en in het tweede jaar twaalf uur in de week beschikbaar voor Buurtgezinnen.nl Druten. De kosten van dit project bedragen in totaal 90.000 euro waar Druten er 40.000 van moet ophoesten en 50.000 uit een regionale pot komen. Maar, zegt het college, anderzijds worden er kosten bespaard op de inzet van uren van hulpverleners van het Sociaal Team en door de inzet van steungezinnen wordt (dure) geïndiceerde jeugdhulp voorkomen.

Door Piet Zeeuwen

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Mondkapje verplichten?Reageren!