Logo demaasenwaler.nl
Artist impression van het toekomstige MFA.
Artist impression van het toekomstige MFA. (Foto: Gemeente Wijchen)

MFA Batenburg eind 2020 opgeleverd

Hier gebeurt het: Batenburg

Het is de plaats in het dorp waar mensen elkaar ontmoeten. In de ene kern heet het dorpshuis, elders een MFA of kulturhus. Feit is dat ze in alle gevallen onderdak bieden aan het verenigingsleven en bijdragen aan de sociale cohesie in het dorp. In 'Hier gebeurt het' belicht de Maas&Waler het bruisende hart van verschillende Maas en Waalse kernen. In deze editie wordt het nieuw te bouwen MFA in Batenburg belicht.

In Batenburg wordt in het eerste kwartaal van 2020 gestart met de bouw van een nieuwe MFA. De gemeente Wijchen wil een gebouw creëren waar sport, activiteiten en onderwijs kunnen plaatsvinden en inwoners kunnen samenkomen. Het nieuwe MFA wordt gerealiseerd op de plek van voetbalclub Batavia.

Renovatie

'Zowel dorpshuis De Hostert, basisschool St. Jan Baptist als de accommodatie van de voetbalvereniging voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd', vertelt projectleider Ted van de Leur, van de gemeente Wijchen. 'En wanneer de middelen voor het renoveren van de afzonderlijke locaties niet voorhanden zijn, is het slimmer om de handen ineen te slaan en een MFA te bouwen. Dat is niet alleen efficiënter, maar uiteindelijk ook beter te beheren. Het toekomstige gebouw is samen met de gebruikers ontworpen. Hiervoor hebben drie partijen zich verenigd in de stichting MFA Batenburg. Van grof ('welke ruimtes zijn er nodig in het pand') naar fijn ('hoe ziet de detailafwerking eruit') zijn de toekomstige gebruikers betrokken bij het ontwerpproces. Op deze manier wordt een gebouw gerealiseerd dat optimaal aansluit bij de behoeften van de gebruikers. De school is zodanig in het pand gesitueerd dat het als het ware in een vleugel van het gebouw zit. 'Dit is voor het gebruik als school erg handig', legt Ted uit. 'Mocht de school ooit verdwijnen, dan is de situering zodanig dat er gemakkelijk andere functies in gehuisvest kunnen worden. Welke dat zijn, zal op dat moment bepaald worden.'

Duurzaamheid

Het MFA moet energieneutraal worden. 'Hoe we dat exact gaan doen, zijn we nu aan het uitwerken', aldus de projectleider. 'Je kunt daarbij denken aan zonnepanelen, isolatie en warmtepompen.' De oplevering van het nieuwe MFA staat gepland voor het laatste kwartaal van 2020. De totale kosten van het plan worden geraamd op 3,6 miljoen. Behalve de gemeente, draagt ook provincie Gelderland het nodige bij, vanuit het programma SteenGoed Benutten. Op de huidige locatie van het dorpshuis en de school zullen woningen verrijzen.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Mondkapje verplichten?Reageren!