Logo demaasenwaler.nl
De hondenbelasting gaat iets omhoog komend jaar.
De hondenbelasting gaat iets omhoog komend jaar. (Foto: John van Gelder)

Gemeentelijke belastingen per 2020 aangepast

WEST MAAS EN WAAL - De gemeenteraad van West Maas en Waal geeft op 12 december een klap op een aantal belastingverordeningen die jaarlijks worden vastgesteld. Deze tarieven veranderen vrijwel jaarlijks. Voor belastingen geldt een toegestane indexering van een halve procent en voor overige zaken, zoals leges, twee procent.

Niet alle tarieven veranderen in West Maas en Waal, een greep uit de belastingmaatregelingen: de toeristenbelasting blijft ook volgend jaar 1 euro per overnachting, net als de watertoeristenbelasting. De forensenbelasting gaat er heel anders uitzien, het bedrag keldert van 541,32 euro naar 382,83 euro (per jaar). Dit komt omdat voor het afgelopen jaar onterecht een te hoog tarief was vastgesteld, dat met deze aanpassing wordt gecorrigeerd. De belastingverhoging van de marktgelden kent een rustiger verloop, van 1,50 euro naar 1,52 euro per strekkende meter marktkraam. De rioolrechten worden naar beneden bijgesteld, van 276 naar 270 euro.

De hondenbelasting gaat een beetje omhoog, van 18,50 euro naar 18,59 euro, en een tweede hond doet 19 cent meer dan afgelopen jaar, 37,19 euro in totaal. De hoogte van onder andere de OZB-belasting wordt pas in januari vastgesteld, als de WOZ-bedragen over 2019 bekend zijn.

Tot dit jaar streek de gemeente over het hart als bij controle bleek dat er bijvoorbeeld geen hondenbelasting werd betaald, of geen toeristenbelasting. In zo'n geval werd er niet beboet, de belasting moest vanaf dat moment wel betaald, maar niet met terugwerkende kracht. Dát nu verandert in 2020, bij heterdaad gaat de gemeente sancties toepassen. Het college heeft besloten om het boetebeleid voor alle belastingverordeningen toe te gaan passen.

Door Addy de Meij

Meer berichten