Logo demaasenwaler.nl
Ricardo Brouwer.
Ricardo Brouwer. (Foto: GER LOEFFEN)

Veel animo voor eerste Roze Dag Beuningen

BEUNINGEN – Er zijn al ruim veertig aanmeldingen voor de eerste Roze Dag in de gemeente Beuningen. 'We hebben tot nu toe een zaal waar maar vijftig mensen in kunnen, dus misschien moeten we toch nog wel naar een grotere zaal,' zo vertelt organisator Ricardo Brouwer enthousiast.

De Roze Dag is voortgekomen uit de motiemarkt van vorig jaar waar Brouwer met zijn voorstel kwam. 'Ik ben hier ruim anderhalf jaar geleden komen wonen en heb me toen verdiept in wat de gemeente doet op het gebied van de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI) gemeenschap. Ik kwam er toen achter dat op Coming-Outdag de vlag gehesen wordt en dat is het, dat vind ik een beetje symboolpolitiek.'

Brouwer kwam daarop met een plan voor speciale dag in Beuningen. Hij wil hiermee de aandacht voor LHBTI personen vergroten. De middag in MFA 't Hart te Ewijk bestaat uit een symposium met aansluitend een theatervoorstelling en wordt geopend door burgemeester Daphne Bergman. Tijdens het symposium spreken Ricardo Brouwer, Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) en de Belgische politiek wetenschapper Rémy Bonny. Aansluitend zal de Bredase drag queen Emily Salvia haar voorstelling 'Don't Drag Me Down' spelen, een one-womanshow over het niet passen in de zogenaamde hokjes die de maatschappij je oplegt.

Brouwer is niet alleen blij met het aantal aanmeldingen, maar ook met de verhalen die het oplevert. 'Zo was er een man uit Beuningen. Hij schreef me dat hij hier aantal jaren geleden is komen wonen samen met zijn man. Die is inmiddels overleden en hij vond mijn initiatief heel waardevol. De man heeft zich niet alleen aangemeld, maar heeft ook zijn hulp aangeboden op de dag zelf, dat vind ik heel mooi,' zo zegt Brouwer.

Overigens is het niet per se een dag die enkel bedoeld is voor de roze doelgroep. Het is voor iedereen bedoeld die interesse heeft in het onderwerp. Brouwer: 'Iedereen die zich wil verdiepen hierin en zich een beter beeld wil vormen van de LHBTI gemeenschap is welkom.'
Als het een succes wordt, dan moet er volgens Brouwer natuurlijk een tweede dag komen: 'Maar eerst 14 december de eerste Roze Dag. Daarmee strijd ik voor een meer inclusieve wereld en daar begin je toch in je eigen gemeente mee.' De Roze Dag is gratis toegankelijk. Vanwege beperkte capaciteit is aanmelden zeer gewenst. Dit kan via: rozedagbeuningen@gmail.com.

Door Patrick Huisman

Meer berichten