Ingezonden brief Dorpslijsten

Ingezonden

Betreft: verbetering doorstroming en verkeersveiligheid N322

Geachte College,

Als de Dorpslijsten hebben we vaker vragen gesteld over de N322 en dat doen we weer.

De aanleiding dit keer is het goede nieuws dat na jarenlang lobbyen er in totaal 103 miljoen euro beschikbaar komt vanuit het rijk en de provincie om de bereikbaarheid van de regio te vergroten.

Aangezien de Maas en Waalweg (N322) tussen knooppunt Ewijk en Druten de laatste jaren steeds drukker geworden is willen wij wederom uw aandacht vragen voor de doorstroming en verkeersveiligheid op de N322.

Doorstroming:

De Maas en Waalweg is als belangrijkste oost- westader door de jaren heen gewoon doorgegroeid.Daardoor is het gedeelte tussen knooppunt Ewijk en de aansluiting Druten nu met 29.700 voertuigen per dag vrijwel even druk als de A326 bij Wijchen. Terwijl in de afgelopen jaren de drukte op de A326 afnam werd het op het traject tussen knooppunt Ewijk en Druten in de afgelopen jaren 1,7 procent drukker.

Voor veel inwoners die dagelijks voor hun woon-werkverkeer of studie met het openbaar vervoer of auto gebruik maken van deze weg is de N322 door de jaren heen gegroeid tot een doorn in het oog.
Zo hebben automobilisten en reizigers die met het openbaar vervoer reizen iedere ochtend- en avondspits last van vertragingen. Met als gevolg dat leerlingen en studenten die met het OV reizen veel moeite moeten doen om op tijd op school te komen omdat de bussen forse vertragingen oplopen of uitvallen en werkenden die tijdens de spitsuren per auto of bus reizen komen veelal te laat op hun werk.

Daarnaast is tijdens de ochtend- en avondspits de ontsluiting van en de toegang naar onze dorpen slecht waardoor in situatie van rampen, ongevallen en noodgevallen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Met de gelden die vanuit het rijk en de provincie beschikbaar komen, zien wij als de Dorpslijsten kansen ontstaan om middels een verbreding van de N322 de bereikbaarheid van de N322 te vergroten en daarmee het probleem van vertragingen op te lossen.

Wij denken ook dat met het verbeteren van de doorstroming en bereikbaarheid van de N322 de economische schade die in de regio ontstaat fors kan worden aangepakt ook hier zien wij als de Dorpslijsten kansen.

Verkeersveiligheid:

De vele (dodelijke) ongelukken die zich de afgelopen tijd hebben voorgedaan op de N322 laten zien dat ook de verkeersveiligheid van deze weg aangepakt moet worden. Voor veel inwoners die dagelijks gebruik maken van deze weg, roept dit vragen op over de inrichting van de N322 en hun eigen veiligheid.
Wij vinden dat op de N322 de veiligheid van onze inwoners voorop dient te staan en dat onze inwoners voor hun dagelijkse woon-werkverkeer op een veilige manier gebruik moeten kunnen maken van de N322.

Voor ons is het daarom belangrijk om prioriteit te krijgen voor een aanpassing van de N322 bij de provincie en het regio overleg met regio Nijmegen.

Extra rijstrook op de Maas Waalweg

Vorig jaar hebben we via uw college en de diverse mediakanalen begrepen dat de provincie Gelderland als wegbeheerder een extra rijstrook op de Maas en Waalweg richting Nijmegen als een serieuze optie beschouwt om de ochtend- en avondspits aan te pakken.

Ook hebben we begrepen dat de provincie eens per negen jaar regulier onderhoud uitvoert en dat de N322 in 2020 toe is aan regulier onderhoud. Omdat de weg dan sowieso een nieuwe asfaltlaag krijgt en de provincie meteen kijkt of ook nog andere maatregelen nodig zijn zien wij als de Dorpslijsten kansen om iets te doen aan de opstoppingen die vooral in de ochtendspits tussen Druten en Knooppunt Ewijk aan de orde zijn. De beste oplossing om iets te doen aan de opstoppingen is wat ons betreft een extra rijstrook voor de Maas en Waalweg in de richting van Nijmegen.

Daarbij is van belang dat de lijnbussen niet meer in de file staan; op tijd rijden hoort immers bij het opwaarderen van het buswisselstation aan de Scharenburg in Druten tot een hoogwaardig openbaar vervoersknooppunt. Daarom vinden wij als de Dorpslijsten het belangrijk om vanaf de aansluiting Druten/Horssen de huidige enkele rijstrook richting Nijmegen te verdubbelen, zodat elke weggebruiker of het nu automobilisten zijn of bussen er profijt van kunnen hebben. Bovendien vinden wij dat een dubbele rijstrook voor meer veiligheid zal zorgen.

Namens onze inwoners van Druten vragen wij u de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Bent u het met ons eens dat met het beschikbaar komen van in totaal 103 miljoen euro vanuit het rijk en de provincie nieuwe kansen ontstaan om de doorstroming, bereikbaarheid en verkeersveiligheid van de N322 bij het knooppunt Ewijk - Druten te vergroten?
  2. Herkent u de dagelijkse drukte tijdens de ochtend- en avondspits op de N322 en bent u het met ons eens dat hierdoor onze ondernemers economische schade en onze inwoners (werkenden, leerlingen en studenten) onnodig veel vertragingen ondervinden?
  3. Bent u bereid om op zeer korte termijn bij het provinciebestuur en tijdens het regio overleg (binnen de regio Nijmegen) prioriteit te vragen voor aanpassingen aan de N322 op het gebied van doorstroming, bereikbaarheid en de verkeersveiligheid?
  4. Bent het u het met ons eens dat de beste oplossing voor het verbeteren van de doorstroming en de verkeersveiligheid op de N322, het verdubbelen van de huidige enkele rijstrook bij de aansluiting Druten/Horssen richting Nijmegen is?
  5. Bent u bereid om de verkeersveiligheid op de N322 te verbeteren door bij de provincie eropaan te dringen op de aanleg van een uitvoegstrook (komende vanuit Nijmegen) richting het tankstation en op de aanleg van een invoegstrook komende vanuit het tankstation richting de N322?

Wij zien uw reactie op onze vragen met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groeten,

Namens de Dorpslijsten,

Mustafa Enkür