Afbeelding
Foto: John van Gelder

Stresslevel bij ouders omlaag, meer genietmomenten met je kind

Algemeen Zorgpagina

BOVEN-LEEUWEN – Altijd in de weer, van 's ochtends vroeg totdat de balken rusten. Wekker, haasten, van boterhammen smeren, werk, school tot aan het heen en weer brengen naar sporten of feesten. Het ouderschap lijkt steeds meer op een ellenlange to do lijst, maar hoe mooi is het om kinderen groot te brengen. Linksom of rechtsom. Het gaat namelijk niet altijd van een leien dakje. Laat staan als je bijvoorbeeld ouder bent van een kind met ADHD of autisme en daardoor extra aandacht vraagt.

Dat laatste schiet er door het drukke bestaan en soms lastige onderlinge communicatie weleens bij in met meestal als gevolg frustratie en stress bij alle gezinsleden. De druk op de ouder wordt alsmaar groter, die in een cirkel ronddraait en zichzelf voorbij loopt.

Herken je dat gevoel als ouder? Overweeg dan een mindfulness training bij Go Mindful! of ouderbegeleiding bij Go Begeleiding door Esther Go.

Esther Go is pedagoog en begeleider van ouders met kinderen met ADHD of autisme. Het kan ook gaan om algemene opvoedzaken. Zij vertelt: 'Als je hulp vraagt, is die meestal op het kind gericht. Maar wie zorgt er voor die zwaarte die op de ouder drukt? Die hulp bestaat bijna niet. Daarom bied ik een luisterend oor en een manier hoe ouders het voor zichzelf lichter kunnen maken door bijvoorbeeld ouderbegeleiding. Dit traject verloopt via het wijkteam van de gemeente. Daar kijken ze waar je als ouder mee worstelt en dan kun je bij mij terechtkomen. Uiteindelijk blijkt meestal dat stress de grootste belemmerende factor is bij ouders om gewoon te zien wat een kind nodig heeft zonder zelf geagiteerd of geïrriteerd te raken.'

'Aan alle kanten kan er druk op de ketel staan: stress door werk, relatieproblematiek, social media, zorgen voor eigen ouders en kinderen in een lastige leeftijd en dan nog de zorg voor een kind met autisme. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander. Als je dat lastig vindt, dan reageer je dat meestal af op de mensen in je nabije omgeving, zoals je partner of je kind. En als dat juist een kind is dat extra aandacht nodig heeft en jij bent zelf overbelast, dan kun je dat niet geven. Je kunt het kind onderdompelen in allerlei trainingen, maar het gaat erom hoe je dat stresslevel bij ouders verlaagt, zonder dat ze iets op hoeven te geven. Stress is een reactie op een situatie die je niet kunt veranderen, maar de reactie daarop wel.'

'Dat kan door mindfulness training, zoals Mindful Parenting. Mindfulness is het bewust aanwezig zijn in het moment zonder de wens dat het anders is. Door dat te ontdekken, leer je helder te kijken naar de situatie, als een buitenstaander, waardoor je gaat zien wat je eigen gedachtepatronen zijn. Wat voel je in je lijf en welke gedachte heb je op het moment dat het minder gaat? Als je dat weet zonder te oordelen, kun je de cirkel doorbreken en kun je beter reageren op een stresssituatie.'

'Het fijnste vind ik als een ouder na een training zegt: ik ben nog wel druk, maar ik maak me niet meer druk. Uiteindelijk gaat het erom dat je er voor je kind bent in de spaarzame momenten en dat je daar samen van kunt genieten: ontspannen genietmomenten, die een kind altijd zal onthouden,' besluit Esther Go met warmte.

Meer informatie

Go Mindful! biedt mindfulness activiteiten aan voor alle ouders die door de zorg voor anderen zichzelf regelmatig voorbij lopen. Een bewuste houding helpt de balans te herstellen. www.gomindful.nl.

Go Begeleiding helpt je weer genieten van je kind; gespecialiseerde ouderbegeleiding voor ouders die een kind hebben met ADHD of autisme of een vermoeden hiervan. www.gobegeleiding.nl.

Adres: Korenbloemstraat 75 in Boven-Leeuwen.

Door Anne-Bregtje Schelfhout