Babbels: Handgebaar

Column Column Babbels

De gemeente Beuningen organiseerde vorig jaar de 'motiemarkt', waarbij burgers initiatieven konden lanceren. Uit de koker van PvdA'er Ricardo Brouwer kwam het voorstel voor een LGTBQI+-evenement. Deze roze dag kreeg groen licht en vindt zaterdag 14 december plaats.

Begrijp me goed: ik ben voor elke activiteit die verdraagzaamheid en acceptatie bevordert. Desnoods doen we vier keer per jaar een pride, met alle toeters, bellen, glitters en veren.

Toen ik uit de kast kwam, reageerde mijn vader nuchter: 'Dat wist ik, je liep op je vierde al met je handjes te wapperen. Verder nog iets?' Dat was in de rest van het toen nog pittoreske en dorpse Beuningen wel anders. Met als gevolg vervelende opmerkingen ('vieze homo!') of erger. Er was maar één oplossing: weg uit dat ons-kent-ons sfeertje en snel op kamers in Nijmegen.

Ricardo meent dat zijn roze dag dé manier is om de nog altijd lakende acceptatie van andersgeaarden aan te pakken. Met het beschikbare geld is er een symposium op poten gezet (dat klinkt chiquer dan 'we hebben wat sprekers') en drag queen Emily Silvia is geboekt om haar one woman show Don't Drag Me Down te spelen. In deze voorstelling breekt ze een lans voor het niet passen in de zogenaamde hokjes die de maatschappij je oplegt.

Kortom, het wordt een feestje voor de liefhebber. Maar als roze ervaringsdeskundige kan ik nu al garanderen dat de doelgroep niets kan met een zo lokaal georiënteerd feestje. Dat geld had veel beter ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld meer voorlichting op scholen in deze regio.

Daar zitten immers nog altijd voldoende kinderen die ook met hun handjes wapperen en langzaam doorkrijgen wat ze anders maakt dan papa en mama. Wat zou het fijn zijn als ze het wat makkelijker krijgen dan zij die voor hen kwamen.

Door Patrick Huisman