Illustratie Social Haptic communicatie.
Illustratie Social Haptic communicatie. Foto: OogCafé Druten

Bijeenkomst OogCafé Druten

Algemeen

Communicatie voor mensen met een beperking in zien én horen

DRUTEN - OogCafé Druten houdt op donderdag 28 november een bijeenkomst over een unieke communicatievorm voor mensen met een beperking in zien én horen: Social Haptic Communication (SHC), die gebruikmaakt van eenvoudige symbolen die op het lichaam voelbaar worden gemaakt.

Gastspreker is Ingrid Korenstra, die deze middag de workshop 'VOELTEKENS brengen je in Contact' zal geven. Zij is coördinator en ambulant begeleider bij Bartiméus expertisecentrum doofblindheid en coördinator van het Bartiméus gehoorteam.

Meer dan taal alleen

Communicatie tussen mensen is rijker dan alleen de taal. Het gaat veel verder dan alleen woorden en gebaren. Ook situaties, emoties, gelaatsuitdrukkingen van anderen, gedrag en de sfeer zijn belangrijk. Voor mensen met een beperking in horen én zien zijn deze aspecten van communicatie (met een gewone manier van tolken of begeleiden) zeer moeilijk tot niet toegankelijk. Zij missen veel informatie.

Mensen met een beperking in zien én horen hebben bijvoorbeeld geen idee van de ruimte waarin zij zich bevinden. Waar zijn de deuren, waar de ramen, waar zitten andere mensen, wie lacht?, wie gaat het vertrek uit? Het beperkt kunnen communiceren met anderen en het gebrek aan visuele en auditieve informatie uit de omgeving zorgt ervoor dat personen met een beperking in horen én zien moeite hebben met het aangaan van sociale relaties en participatie in de maatschappij. Het welbevinden van deze personen komt hierdoor in gevaar. Het risico op een sociaal isolement is groot.

Social Haptic Communicatie komt oorspronkelijk uit Finland en is in Scandinavië volledig geïntegreerd in de benadering van mensen met doofblindheid. DB-connect, hét landelijke informatiepunt voor vragen over beperkt zijn in horen én zien (doofblindheid), heeft SHC naar Nederland gehaald en een training in Nederland ontwikkeld.

Aanvullende informatie

Met SHC wordt het mogelijk de formele communicatie met mensen met een beperking in zien én horen aan te vullen met belangrijke situationele en emotionele informatie die vaak niet uitgesproken wordt. Dit kan informatie over de ruimtelijke omgeving zijn, emoties en/of emotionele sferen, de gelaatsuitdrukking van anderen, het gedrag, de sfeer, of een snelle mededeling tussendoor. Het voorziet in aanvullende informatie bij het gebruik van andere communicatievormen zoals gesproken taal of gebarentaal.

Bijeenkomst

De bijeenkomst start om 14.15 uur met ontvangst met koffie of thee. De bijeenkomst duurt van 14.30 tot 16.15 uur en vindt plaats in de Pruimenzaal van D'n Bogerd (tweede etage, bereikbaar via de trap of lift). De entree is gratis. De locatie is rolstoel en blindengeleidehond toegankelijk.
Neem voor meer informatie contact op met Harry van Deelen via: oogcafedruten@gmail.com of via 06-10 25 00 15.