Foto: Ruben Schiks
Foto: Ruben Schiks Foto: Ruben Schiks

Oponthoud verbouwing De Hucht in Alphen

Algemeen

ALPHEN – De verbouwing van dorpshuis De Hucht in Alphen ligt al ruim twaalf weken stil, blijkt uit een mededeling van wethouder Ton de Vree aan de raad afgelopen donderdag. Oorzaak van de malheur: asbest.

In 2017 werd al geconstateerd dat er asbest in de kruipruimte zat. Na de aanbesteding, toen de aannemer bekend was, is er aanvullend onderzoek gedaan. Dat heeft uiteindelijk twaalf weken geduurd, en al die tijd lag de bouw stil. Een schadepost van zo'n vierduizend euro per week, afgezien van het opruimen van asbest.

Het stichtingsbestuur van de MFA in Alphen constateert nu dat er sprake is van een onvoorzien risico, en vraagt de gemeente om negentigduizend euro, bovenop de anderhalf miljoen die voor de verbouwing is uitgetrokken. Veel vragen in de raad: waarom trekt de stichting pas na twaalf weken aan de bel, waarom is de asbest niet meteen na constatering opgeruimd, wat is er nu echt aan de hand. Wethouder de Vree moest een antwoord schuldig blijven, omdat het verzoek kort voor de raadsvergadering was binnengekomen. Niettemin wilde hij toch de raad informeren over wat gaande was. De Vree: 'Het is van belang om de bouw zo snel mogelijk vlot te trekken, en vervolgens onderzoek te doen, in die volgorde, om de financiële schade te beperken. De stichting is in feite zelfstandig, zou zelf de broek moeten ophouden. Maar gezien de problemen is dat niet de lijn die wij willen volgen. We gaan hulp bieden, in welke vorm en hoeveel, dat valt nog te bezien.'

Door Addy de Meij