Afbeelding
Foto: Eigen foto

Familie Boekhorst opent zaterdag staldeuren voor publiek

Algemeen

HORSSEN - De familie Boekhorst bouwde in Horssen een gloednieuwe duurzame en diervriendelijke vleesvarkensstal die een aantal oude stallen in de regio gaat vervangen. Op zaterdag 23 november is iedereen van harte welkom om zelf te zien hoe varkens in deze stal gaan leven en welke investeringen de familie Boekhorst deed om de omgeving zo min mogelijk tot last te zijn.

De familie Boekhorst huurde de afgelopen jaren meerdere oude stallen in haar omgeving om jonge biggen op te laten groeien tot volwassen varkens. Die situatie gaat nu verbeteren voor zowel de boer, de dieren, de buurt als de natuur. De nieuwe stal die de familie Boekhorst bouwde voldoet aan de allernieuwste eisen voor de maatlat duurzame veehouderij. De stal voldoet daarmee aan allerlei regels die een lagere milieubelasting opleveren en meer gezondheid en welzijn voor de varkens. Wie de stal bezoekt zal het meteen opvallen hoe hoog en licht de stal is. Daarvoor zorgen de grote lichtstraat in de gevel. Ze bezorgen de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme en maken de stal prettig om in te werken voor de boer en zijn medewerkers. Voor de varkens is er varkensspeelgoed zoals strokokers en interactief speelgoed om het varkens echt naar hun zin te maken. In de stallen heerst 's zomers en 's winters een aangename temperatuur voor de dieren. Er wordt veel gezonde frisse lucht in de stal gebracht door het computergestuurde klimaatsysteem. In de nieuwe vleesvarkensstal is ook het automatische voersysteem te zien dat er voor zorgt dat elk opgroeiend varken, de portie voer krijgt die past bij zijn of haar leeftijd. Daardoor groeien de dieren goed en blijven ze in topconditie. Een speciale luchtwasser zorgt ervoor dat de stallucht wordt gezuiverd van ammoniak, geur en stof. De luchtwasser voorkomt overlast voor de buurt en de natuur.

Iedereen welkom
Tijdens de open dag is iedereen welkom. Er zijn heel veel toeleveranciers en de familie Boekhorst zelf die bezoekers graag vertellen over de Nederlandse varkenshouderij. De open dag aan de Langesteeg 4 in Horssen duurt op zaterdag 23 november van 13.00 tot 17.00 uur. Vanwege de hygiëne-eisen in de varkenshouderij zijn er nog geen varkens aanwezig.