Logo demaasenwaler.nl
Ricardo Brouwer.
Ricardo Brouwer. (Foto: eigen foto)

Eerste roze dag in gemeente Beuningen

EWIJK - Op zaterdag 14 december wordt in de gemeente Beuningen voor het eerst een Roze Dag georganiseerd. Initiatiefnemer Ricardo Brouwer wil hiermee de aandacht voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen (LHBTI) vergroten. De middag in MFA 't Hart te Ewijk bestaat uit een symposium met aansluitend een theatervoorstelling en wordt geopend door burgemeester Daphne Bergman.

Tijdens het symposium spreken Brouwer, Astrid Oosenbrug (voorzitter COC Nederland) en de Belgische politiek wetenschapper Rémy Bonny. Aansluitend zal de Bredase drag queen Emily Salvia haar voorstelling Don't Drag Me Down' spelen, een one-womanshow over het niet passen in de zogenaamde hokjes die de maatschappij je oplegt. Deze mix tussen spectaculaire performance en kwetsbare monologen is tevens een zoektocht naar acceptatie. Na afloop is er gelegenheid om de sprekers te ontmoeten en met elkaar te spreken.

Afgelopen jaar sprak Brouwer in tijdens een raadsvergadering in de gemeente Beuningen waar hij de positie van LHBTI's in Nederland onder de aandacht bracht en hulp aanbood bij verbetering van deze positie in de gemeente Beuningen. "Statistisch gezien behoort een kleine 2600 personen in onze gemeente tot de LHBTI-gemeenschap, dit is iets meer dan het inwoneraantal van Weurt" vertelt Brouwer. "LHBTI-personen hebben nog steeds te maken met negatieve ervaringen, verhoogd risico op eenzaamheid, arbeidsdiscriminatie en psychische klachten en depressies. Dat wilde ik onder de aandacht brengen van de gemeenteraad." Deze inspraak resulteerde in deelname aan de Motiemarkt. De hieruit voortgekomen motie werd unaniem gesteund door de gemeenteraad, waarmee Brouwer groen licht kreeg voor een subsidie om het evenement te organiseren.

De Roze Dag is gratis toegankelijk. Vanwege beperkte capaciteit is aanmelden zeer gewenst. Aanmelden kan via het e-mailadres rozedagbeuningen@gmail.com.

Meer berichten