Logo demaasenwaler.nl
Foto: Still uit film Jos van Kruisbergen

Marleen: de mooiste prinses van Nederland

BERGHAREN - Cineast Jos Kruisbergen trekt al sinds 1994 onvermoeibaar door het Land van Maas en Waal om in beeld en geluid vast te leggen wat daar leeft. Zijn films zijn terug te vinden op de website www.2bg.nl, waar met enige regelmaat nieuwe producties verschijnen. Sinds gisteren is de documentaire 'Marleen: de mooiste prinses van Nederland' te zien, waarin de belevenissen van De Wurmensoppers worden belicht, tijdens carnaval 2017.

'Het had al lang eerder moeten gebeuren'. Michel de Groot van De Wurmensoppers knikt grijnzend. Een dáme die tijdens de dolle dagen en daarna leiding geeft aan Soppersland, dat de dorpen Bergharen en Hernen-Leur omvat. Cineast Jos Kruisbergen dompelde zich in het begin van carnavalsjaar 2017 helemaal onder in het 'wurmengesop' tussen de rivieren. Het feit dat de dorpen deze keer een prinsessenfeestje hadden, was één van de aanleidingen. Maar ook de optocht was waard om te worden vastgelegd voor het nageslacht. Daar liepen dat jaar maar liefst 657 mensen in mee, er waren 47 startnummers uitgegeven.

Marleen ondergaat haar prinsessenbestaan dat jaar als in een roes. 'Geweldig om deze eervolle taak te mogen vervullen', zegt ze voor de camera. 'Met elkaar optrekken, samen carnaval vieren, iedereen in de dorpen is erbij betrokken, van jong tot oud.'

Wurmensoppers-voorzitter Pierre Basten ziet het allemaal tevreden gebeuren. En dat is best iets om trots op te zijn. De dorpen behoren dan wel allemaal tot de gemeente Wijchen; er is toch sprake van een lichte onderlinge spanning, een klein beetje strijd, zo af en toe. Behalve dan met carnaval. Basten vertelt dat de eenden van Bergharen en de kippen van Hernen elkaar 45 jaar geleden hebben gevonden. 'Eenden en kippen, ze zijn allemaal tuk op wormen. Om die een beetje smakelijk te maken, moet je ze soppen, die wormen.' En dat was dan ook wat er gebeurde: met z'n allen wormen soppen, in De Tolbrug op de scheiding van beide dorpen. En de carnavalsvereniging was een feit.

Meer berichten