Logo demaasenwaler.nl
Antoon Hol met een foto uit 1945 van de kapotgeschoten kerk.
Antoon Hol met een foto uit 1945 van de kapotgeschoten kerk. (Foto: Jeroen de Heuvel)

Plaet Gespeuld brengt nieuwe musical op de planken

BENEDEN-LEEUWEN – Op zaterdag 16 november gaat de voorverkoop van de volksmusical Kracht naor Kruis van start. De musical is geschreven en wordt geregisseerd door Antoon Hol.

De musical speelt zich af in de jaren van de Tweede Wereldoorlog. Er wordt teruggeblikt hoe in die jaren het Land van Maas en Waal zijn verlopen. Van de mobilisatie en de strijd op de Grebbeberg tot de bange nachten in de schuilkelders. Maar ook hoe de huizen werden afgebrand, hoe de jongens van Wamel sneuvelden en de vele gebouwen die kapot geschoten werden.

Antoon Hol is de schrijver en regisseur van de musical: 'Dit stuk had ik al enige tijd in gedachten om te schrijven. Omdat we volgend jaar 75 jaar bevrijding vieren in Nederland, heb ik erop opgewacht. De generatie van tegenwoordig weet vaak niet wat er gebeurd is en hoe groot de oorlog in dit gebied was. Hoeveel ellende er was, dat de bommen om de oren vlogen, dat het klooster en de vele kerken verwoest waren.'

Kracht naor Kruis

De titel van het stuk heet Kracht naor Kruis. Hol: 'Het heeft een dubbele betekenis. We kennen het van de uitdrukking en het betekent dat als je het zwaar hebt, dat je daar sterker van wordt. Maar we belichten ook letterlijk dat de kerken verloren zijn gegaan en dat het kruis er niet meer op staat.'
De scènes tonen de geschiedenis in al zijn facetten. De onderdrukking en angst van het volk enerzijds, maar anderzijds de levenskracht en noodzakelijke humor waarmee men zich door de bange tijd heen sloeg. Tijdens de musical passeren vele liedjes de revue begeleid door de bekende formatie 'De Komkommers'. Passende teksten op liedjes als We will rock you van Queen en Sloop John B van de The Beach Boys.

Voorverkoop Afferden

Kaartjes voor de voorstelling gaan op zaterdag 16 november in de voorverkoop. Van 10.00 tot 12.00 uur worden in De Meent te Afferden de kaartjes voor de voorstellingen van 3, 4 en 5 april in Afferden verkocht.
Later op die dag gaan van 14.00 tot 16.00 uur in De Rosmolen te Beneden-Leeuwen de kaartjes voor de voorstellingen van 17, 18 en 19 april in Beneden-Leeuwen in de verkoop.
Voor de voorverkoop geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maximaal zes kaartjes per persoon. De kaarten kosten 16 euro en moeten contant worden afgerekend. Meer informatie via Facebook.com/Plaet Gespeuld.

Meer berichten