Nieuwe huisvestingsregels in Druten

Algemeen

DRUTEN - In de woningmarktregio Arnhem-Nijmegen (zeventien gemeenten) worden sinds 2016 alle vrijkomende woningen van de woningcorporaties op dezelfde manier verdeeld. De regels hiervoor zijn opgenomen in de Huisvestingsverordening.

Die regeling geldt tot eind 2019. Daarna mochten er alleen opnieuw regels worden vastgesteld als er nog steeds sprake is van schaarste aan woonruimte. En dat is zo. Dus per 2020 stelt de gemeenteraad een nieuwe regeling vast.

Transparantie
Het doel is om op regionale schaal de schaarse woonruimte op een rechtvaardige, uniforme en transparante wijze te verdelen. Onevenwichtige en onrechtvaardige effecten, die zonder die regels zouden optreden, worden bestreden. Dus geen willekeur, geen groepen voortrekken of achterstellen, en een goede regeling voor urgent woningzoekenden.
Volgens wethouder André Springveld blijven de hoofdlijnen van de oude verordening in grote lijnen gehandhaafd, omdat die prima werkt en steunt op een breed draagvlak.

'No Show' en meer maatwerk
Wel komt er een sanctie op 'No Show': het niet komen opdagen en niet reageren van woningzoekenden die een uitnodiging hebben gehad voor een groepsbezichtiging. Dit leidt vaak tot lange verhuurprocessen met leegstand en langer wachten voor woningzoekenden die de woning wel willen huren. Daarom wordt hier een sanctie op gesteld: eerst een waarschuwing, daarna mogen ze twee maanden niet reageren op aanbod.
Ook geeft de nieuwe regeling ruimte voor maatwerk bij toewijzingen: bijvoorbeeld voor ouderen in specifieke ouderencomplexen en grote(re) woningen voor grote huishoudens.

Door Piet Zeeuwen