Logo demaasenwaler.nl
Foto: archief historische werkgroep Altforst

Expositie Historie Altforst over watersnoden en Pinkstervaria

ALTFORST - De Werkgroep Historie Altforst verzorgt periodiek exposities rond thema's. Zondag 10 november is het weer zover. Dorpshuis De Uithof is tussen 13.00 en 17.00 uur open voor een tweeledige tentoonstelling. Watersnoden en de 40-jarige Pinkstervaria komen uitgebreid in beeld.

Karin van Teeffelen, Ineke van Gelder, Johan van Kol en Mari van Nistelrooij vertellen enthousiaste verhalen over de activiteiten in hun dorp. De Werkgroep heeft veel materiaal over wateroverlast verzameld. De bezoekers kunnen kijken naar foto's en krantenartikelen over de watersnood in 1926. Over de dreigende watersnood en de evacuatie van Maas en Waal in 1995 kreeg Historie Altforst de beschikking over een doos vol documenten, afkomstig van wijlen Henri van Gruijthuijsen. Zijn verzameling gaat niet alleen over Altforst, ook omliggende dorpen komen aan bod. In Altforst herinnert men zich de spannende weken in 1995: 'Het waren heftige dagen met veel onzekerheid en enge gevoelens. Ook ons dorp was na de evacuatie een spookdorp, het dorp was uitgestorven.' De herinneringen zullen zeker weer naar boven komen.

Pinkstervaria, het tweede thema, is het paradepaardje waarmee de bevolking van Altforst zich jaarlijks manifesteert. Van Kol stond in 1979 aan de wieg. Het begon met het fierljeppen. Het uit Friesland overgewaaide 'polsstok verspringen' werd en wordt gehouden aan de wetering aan de Sluissewal. Van Kol: 'Het idee was een actie te houden waarvan de opbrengsten naar de Oudervereniging van de basisschool gingen. Die kon daarmee een midweek schoolvakantie opzetten.' Het fierljeppen bleef de gezonde basis voor Eerste Pinksterdag, ook toen het evenement groeide. Een rommelmarkt en een braderie door het dorp zorgden voor een feestelijk weekend. In de laatste jaren zijn sfeervolle happenings op vrijdag- en zaterdagavond in de feesttent en de markt op zondag vaste onderdelen. Op zondag komen jaarlijks ongeveer vijfduizend bezoekers naar de traditionele Pinkstervaria. Het succes is helemaal te danken aan de belangeloze inzet van vrijwilligers. Vrijwel iedereen in het dorp heeft een rol of taak. De bij Pinkstervaria betrokken verenigingen worden beloond voor die inzet. Een hele stapel mappen met documenten over de Pinkstervaria geeft een beeld van de geleverde inspanningen. Een grote collectie foto's ondersteunt dat. Het is op zondagmiddag 10 november in De Uithof te bewonderen.

Door Anton Janssen

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Mondkapje verplichten?Reageren!