Logo demaasenwaler.nl
Blauwe zone in het centrum van Beuningen.
Blauwe zone in het centrum van Beuningen. (Foto: GER LOEFFEN)

Advies: blauwe zone handhaven in Beuningen

BEUNINGEN – De blauwe zone in het centrum van Beuningen blijft voorlopig gehandhaafd. Een onderzoek naar het zogenoemde 'fiscaal regime' laat niet voldoende voordelen zien volgens een notitie van het college van Burgemeester en Wethouders.

Parkeerautomaten of betalen per app zou kunnen zorgen voor te veel negatieve reacties. Volgens het bureau dat een onderzoek deed voor de gemeente Beuningen zou het ook een afschrikwekkende werking kunnen hebben op het bezoek aan het centrum, ondanks het feit dat de eerste twee uur gratis parkeren zou blijven.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de parkeerdruk in de blauwe zones op vrijdag en zaterdag wel behoorlijk is, maar nergens extreem. Alleen op het Kerkplein is een vrij constante hoge parkeerdruk.

Door het zogenoemde 'waterbed-effect' is de parkeerdruk in de aangrenzende straten van de blauwe zone wel hoog. Dat komt vooral door werknemers van de winkels in het centrum die daar hun auto parkeren.

Eén van de adviezen van het onderzoeksbureau aan de gemeente is om de Burgemeester Verstraatenlaan bij de blauwe zone te voegen vanwege de klachten over de parkeerdruk en het lang parkeren van ondernemers en winkelpersoneel. Maar dan zou er eerst een enquête moeten komen onder de aanwonenden. Aanvullend vragen de onderzoekers aandacht voor de invulling van het Asdonckterrein. Dit zou voor werkgevers en werknemers die werkzaam zijn in het centrumgebied een betere parkeerplek zijn als er meer aandacht komt voor de bebording en inrichting van het terrein.

Door Patrick Huisman

Meer berichten