Roderik Hendriks.
Roderik Hendriks. Foto: John van Gelder

Isoleren is momenteel de beste investering in de woning

Zaken

Energiezuinig bouwen of verbouwen wordt steeds belangrijker. Niet alleen om de energiekosten en CO2 uitstoot te beperken, maar ook om het wooncomfort te verhogen. Roderik Hendriks, van RH Isolatie uit Ewijk, vertelt over het belang van goede isolatie, en de diverse isolatiemaatregelen die bedrijven en particulieren kunnen nemen.

'Isoleren is stap één als het gaat om het verduurzamen van een woning of bedrijfspand', zegt Roderik resoluut. 'Niet alleen om het energieverbruik te verlagen, maar vooral ook om een zinvolle investering te doen. Je kunt tenslotte wel dure zonnepanelen plaatsen, of een warmtepomp laten installeren, maar als de geleverde energie net zo gemakkelijk weer weglekt, is dat hartstikke zonde. Kortom: isoleren loont, het is momenteel zelfs de beste investering in de woning.'

Hoger wooncomfort
Goede isolatie zorgt, behalve voor een lagere energierekening, ook voor een hoger wooncomfort en een prettiger leefklimaat. 'In de wintermaanden zorgt isolatie ervoor dat de kou buiten blijft, terwijl de warmte binnen beter vastgehouden wordt. Bovendien voelt het binnenoppervlak van een geïsoleerde woning warmer aan dan dat van een ongeïsoleerde woning. Daarnaast is er veel minder kans op condens- en schimmelvorming', aldus Hendriks.

Eenvoudig gezegd is isolatie niets meer en niets minder dan het goed aanbrengen van een scheidingslaag tussen een koude- en warmtefront (buiten en binnen). Deze lagen zijn er in verschillende materialen en verschijningsvormen. Van minerale wol tot Polyurethaan en van 20 tot 200 mm of een meervoud daarvan. De isolatiewaarde van de verschillende materialen wordt aangegeven middels een zogenoemde lambda waarde. Hoe lager dit getal, hoe hoogwaardiger - en effectiever - het isolatiemateriaal.

Isolatiematerialen
'Op het gebied van isolatiemateriaal wordt voortdurend verbeterd', vervolgt Roderik. 'En die ontwikkeling is met name merkbaar in de isolatiewaarde van het materiaal, in combinatie met de omvang. Het is net als met winterjassen; vroeger had je dikke bontkragen nodig om warm te blijven, tegenwoordig is er materiaal dat veel dunner is, maar toch hetzelfde (of een groter) effect heeft.'

Kostenbesparing
Als het gaat om kostenbesparing, dan zijn de resultaten uiteenlopend: 'In het gunstigste geval kan men middels woningisolatie de energierekening met 75 procent verminderen', zegt Hendriks. Hij benadrukt dat daarbij wordt uitgegaan van een zo hoog mogelijk isolatieniveau, met zowel vloer-, dak-, gevel- als spouwmuur isolatie. Uiteraard kan men ook kiezen voor het gedeeltelijk isoleren van de woning.

Warmteverlies
De ondernemer benadrukt dat niet alleen goed materiaal, maar ook het aanbrengen ervan effect heeft op de isolatiewaarde van een woning. 'De verbinding tussen muren en kozijnen is over het algemeen een plaats waar veel warmte weglekt. Door de te isoleren gedeelten naadloos op elkaar aan te sluiten, voorkom je zogenoemde 'koudebruggen'. Vergelijk het met de werking van een thermoskan. Je kunt de dop er wel opdraaien, maar wanneer de rubberring niet goed is, koelt het water sneller af', verduidelijkt hij.

Specifieke maatregelen
Een standaard oplossing is er niet als het gaat om woningisolatie. 'Elke situatie vraagt om specifieke maatregelen. Waar de ene woningbezitter baat heeft bij het isoleren van het dak, heeft een ander dat door de vloer te isoleren. Daarom is het zo belangrijk om van te voren inzichtelijk te krijgen wáár de nood het hoogst is. Graag help ik particulieren en ondernemers inzichtelijk te krijgen waar het meeste winst te behalen is', besluit hij.

Voor meer informatie over de diensten van RH Isolatie voor de particuliere en zakelijke markt, zie rhisolatie.nl.