Jacqueline van Koolwijk
Jacqueline van Koolwijk Foto: Eigen foto

Bijzondere concerten in Druten

Cultuur

DRUTEN - Hildegard von Bingen (1098 - 1179) was haar tijd ver vooruit. Als zieneres, profetes, componiste, kruidengenezeres en meer maakt ze zelfs nu, na 900 jaar, nog indruk. Ook de in Druten geboren Jacqueline van Koolwijk raakte in haar ban, tijdens haar conservatoriumstudie.

Ooit kwam ze toevallig in Bingen (Duitsland) terecht, waar ze de sfeer van de bijzondere Hildegard nog kon invoelen. 'Heel veel dingen kwamen toen bij elkaar, als puzzelstukjes, en ze versterkten elkaar. De muziek, de zeer gedetailleerde miniaturen, het gedachtegoed. Ik begon composities te maken, die ik 'Vijf Gebeden' noem: orgelcomposities die levensessenties raken. In Eibingen, niet ver van Bingen, maakte ik tijdens een retraite contact met zangeres Ute Kreidler; later bezocht ik haar samen met Trio Nectar. Ute toonde zich erg geraakt door de muziek en zong, in aansluiting op de delen van de orgelcompositie, prachtige liederen van Von Bingen, begeleid door het trio.'

Dit bleek een gouden combinatie te zijn, en vormde de opmaat voor het concert in Druten op 26 oktober, dat een mix is van Jacquelines eigen orgelcomposities, de muziek van Hildegard von Bingen en improvisaties. Er wordt een lezing gehouden en een presentatie met lichtbeelden. 'We brengen tijdloze, indringende muziek die tot reflectie, meditatie en innerlijke verstilling oproept', legt Jacqueline uit.

'Voor mijn 50e verjaardag kreeg ik een speciaal cadeau: een concert van Kamerkoor Kwintessens uit Den Haag, met ook veel spiritualiteit in het programma. Maar dat niet alleen: ook twee van mijn eigen composities worden uitgevoerd. Het hele programma ademt de sfeer van componisten die veel diepgang hebben.'

Beide concerten zijn in de HH. Ewaldenkerk in Druten, aanvang 26 oktober 14.30 uur, 27 oktober 14.00 uur. Zaterdag 26 oktober vangt het concert aan om 14.30 uur, kerk open om 14.00 uur. Entree: vrije gift. Voor meer informatie: www.vrijeklanken.nl/actueel.

Door Ton van Hulst