Babbels: Liefdewerk…

Column Column Babbels

De regio verliest weer een traditie: clubs en verenigingen die oud papier ophalen. In Beuningen en Wijchen stoppen ze deels met deze activiteit om de kas te spekken en in Druten is het zelfs vanaf 2021 helemaal verleden tijd.

Er zijn verschillende oorzaken. Eén daarvan is de DAR chauffeurs die de vrachtwagens moeten besturen en niet zo veel en vaak meer in de avond willen werken. Nu dacht ik altijd dat een werkgever jouw werktijden bepaalt en dat de werknemer zich daarnaar voegt, maar misschien is dat een hele ouderwetse gedachte van mij.

In Druten speelt nog iets anders mee: daar is behalve een chauffeur geen mens meer nodig voor het ophalen. Het oud papier verdwijnt dankzij de zijladers in de wagen. Zo bespaart de gemeente jaarlijks 30.000 euro. Als ze op dezelfde voet doorgaan, zou papier verzamelen een verkapte subsidie aan de verenigingen worden en dat kan natuurlijk niet.

Ter illustratie: De begroting van Druten bedraagt een slordige 45 miljoen euro en die armzalige 30.000 euro is per inwoner zo'n anderhalve euro. Kennelijk is dat een brug te ver voor wethouder Springveld die alleen op de kleintjes let als ze in z'n portemonnee zitten. Best bitter als je beseft hoe vaak lokale bestuurders de mond vol hebben over de waarde van het verenigingsleven. Ze zijn 'het cement van de samenleving is' en meer van dat soort fraaie, loze woorden.

Een activiteit als oud papier ophalen verbindt mensen in het samen verrichten van een goede daad. Het is zonde en zelfs ongepast dat Springveld dit terugbrengt tot een koude en kille rekensom. En de verenigingen kunnen het ook niet missen bleek uit een uitgebreid verhaal in de Gelderlander.

Hier ligt nou een schone taak voor de gemeenteraad: roep de wethouder ter verantwoording, laat hem het beleid aanpassen en als hij weigert ligt de consequentie voor de hand: dan zetten we hém bij het oud papier.

Door Patrick Huisman