Het monument voor Sigley, Moncrief en Sharpe.
Het monument voor Sigley, Moncrief en Sharpe. Foto: Maik Jansen

Oorlogsmonument op de Waaldijk

Algemeen

DREUMEL - In Dreumel staat op de Waaldijk een klein oorlogsmonument met de inscriptie '17 th DYRCH, Dreumel 18 december 1944, Killed in Action, L.Cpl. V.J. Sigley, Tpr. G.F. Moncrief, Tpr. G.A. Sharpe, Lest We Forget'.

Dag in dag uit komen hier wandelaars, fietsers, andere recreanten en omwonenden langs. In een flits ziet men waarschijnlijk de zuil staan en men zal zich wellicht afvragen wie de namen op het monument zijn en wat er precies in 1944 op deze plek is gebeurd.

Het gaat om een monument ter ere van drie omgekomen Canadese Militairen. Uit het verslag van het oorlogsdagboek van het regiment dat deels gepubliceerd is op de website van Stichting Tremele, www.tremele.nl, blijkt dat in de nacht van 18 december 1944 in het huis van de heer Bouman aan de Waaldijk in Dreumel een Duitse patrouille een viertal daar gelegerde Canadezen van het 17th Duke of York's Royal Canadian Hussars (DYRCH) in hun slaap overviel. Ze werden geschopt in hun ribben en beschoten. Trooper Moncrief en Lance Corporal Sigley waren op slag dood. Trooper Sharpe werd overgebracht naar de No 5 Field Dressing Station, een ziekenhuis in Nijmegen, waar hij die diezelfde dag nog in de ochtend om 09.05 uur overleed. Op de website tremele.nl, waar ook de foto's van deze Canadese militairen staan, valt te lezen dat de vierde Trooper Bradwell als krijgsgevangene door de Duitsers werd meegenomen, als enige van dit regiment.
Sigley, Moncrief en Sharpe. Ver van huis, ten strijde getrokken tijdens de Tweede Wereldoorlog, gelegerd in een dorpje in Maas en Waal, door de Duitsers in koelen bloede doodgeschoten. Monrief was 21 jaar, Sharpe was 29 jaar en Sigley 27 jaar. Wat rest zijn het monument en de herinnering aan jongemannen die hun leven hebben gegeven voor vrede in Nederland. Deze soldaten werden tijdelijk begraven bij het Juvenaat Jonkerbosch. Later werden zij herbegraven op het Canadees militair oorlogskerkhof in Groesbeek, grafnummers I.H.2, I.H.9 en I.H.1. Voor eeuwig ver van huis, nooit meer thuisgekomen. Lest We Forget.

Bron: www.tremele.nl

Door Anne-Bregtje Schelfhout