Logo demaasenwaler.nl
Carla en Corné Schiks.
Carla en Corné Schiks. (Foto: John van Gelder)

Hoortestdagen bij Schiks Hoortechniek

BENEDEN-LEEUWEN - Schiks Hoortechniek organiseert op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober de Hoortestdagen. Corné en Carla Schiks openen samen met hun team de deuren. Naast Corné en Carla werken Janneke, Ymke (op de andere vestiging in Vianen) en Nancy in het team.

Het laten doen van een hoortest kan voor mensen een drempel zijn. Op de Hoortestdagen kan men zonder afspraak gratis en vrijblijvend het gehoor laten meten. Dit gebeurt altijd met zeer uitgebreide metingen, om genoeg informatie over het gehoor te verkrijgen. Diverse metingen zijn noodzakelijk om precies te weten wat men wel of niet goed hoort. Middels een spraaktest bijvoorbeeld: wordt er 'muis' of 'huis' gezegd. Of 'geeuw' of 'geel'. Bij het minder goed kunnen horen, worden klanken nogal eens verwisseld. Hierdoor kunnen mensen de woorden verkeerd verstaan. Ook wordt er een intake afgenomen. Naast de gehoormetingen, worden ook de situaties waarin men komt, het zicht, hobby's et cetera, in kaart gebracht.

Oorzaken
Een verminderd gehoor kan verschillende oorzaken hebben. Naast leeftijdsslechthorendheid, kan het ook komen door bijvoorbeeld diabetes, erfelijkheid, medicatie, oorsuizen (tinnitus) et cetera. Ook kunnen gehoorproblemen aangeboren zijn. Het hebben van een verminderd gehoor wordt erg onderschat. Mensen gaan minder snel naar bijvoorbeeld een verjaardag of een feestje, sluiten zich af, en mengen zich niet in een gesprek. Een isolement dreigt.

Speciale aandacht geven we aan het thema veiligheid. Tijdens het fietsen kan het voorkomen dat mensen een auto achter zich niet horen aankomen. Veiligheid is ook voor 's nachts zeer belangrijk. Stel dat er aangebeld wordt, de telefoon gaat of er brand uitbreekt?

Individuele hooroplossing
Voor dit soort situaties geeft Schiks Hoortechniek advies en ondersteuning. Er is dus voor iedereen een individuele hooroplossing mogelijk. Dit kan een hoortoestel zijn. Deze zijn tegenwoordig zeer geavanceerd. Er zijn hooroplossingen mogelijk om ook op een verjaardag of een feestje goed te kunnen verstaan. En ook om bijvoorbeeld de televisie beter te horen zijn er oplossingen. Anno 2019 is er gelukkig zeer veel mogelijk.

Door het inzetten van een hoortoestel moet het brein weer wennen aan geluiden. Dit duurt een aantal weken. Het proeftraject duurt daarom één tot drie maanden. Inmiddels zijn er ook oplaadbare hoortoestellen. Tevens is streaming tussen de hoortoestellen en telefoon en televisie mogelijk.

Om de kwaliteit van leven te verbeteren zijn er diverse mogelijkheden. Voor elke persoon is de best mogelijke hooroplossing beschikbaar. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bezoek Schiks Hoortechniek tijdens de Hoortestdagen en u ontvangt een attentie.

Door Hanneke de Vries - Hoefnagel

Meer berichten