Logo demaasenwaler.nl
Organisatie woonmarkt Thuis met het Grootste Gemak.
Organisatie woonmarkt Thuis met het Grootste Gemak. (Foto: Hanneke de Vries)

Vierde editie woonmarkt

WAMEL – Voor de vierde keer wordt woonmarkt Thuis met het Grootste Gemak georganiseerd. Op zaterdag 26 oktober is de markt gratis binnen te wandelen in het VTC van Wamel.

Sinds de WMO veranderingen van 2015, heeft de gemeente een zorgtaak erbij gekregen met als doel om de mensen zo lang mogelijk op een gezonde, veilige en comfortabele manier thuis te laten wonen. Maar waar moet je dan zijn met specifieke vragen? Speciaal om die reden organiseert de gemeente West Maas en Waal in samenwerking met veel zorgpartners en bedrijven een woonmarkt.

Marjo van Dijk is één van de zorgpartners en vertelt: 'Eens per twee jaar organiseren we zo'n markt met veel collega's. Op deze markt staan onder andere Vraagwijzer West Maas en Waal, Zorgroep Maas & Waal en de fysiotherapie, maar ook de brandweer, een notaris en een beweegcoach. De markt is bedoeld voor de hulpvrager en de mantelzorgers. En beide groepen zijn niet aan leeftijd gebonden.'

De markt wordt mede mogelijk gemaakt door KlusWijs, Rabobank, GBIDick Smits, ZZG Zorggroep, Zorggroep Maas & Waal en de gemeente West Maas en Waal. Petra Smits vertelt: 'Het veilig thuis wonen is een belangrijk onderdeel wat vaak onderschat wordt. Zo wordt er bijvoorbeeld te weinig gedacht aan sloten op deuren en ramen en rookmelders. Vaak gaan mensen daar pas over nadenken als ze in de situatie zitten. Het zou verstandig zijn als ze tien jaar daarvoor al erover na gaan denken.'

Mantelzorgers en zorgvragers kunnen de markt gratis bezoeken op zaterdag 26 oktober tussen 14.00 uur en 18.00 uur. Het wordt georganiseerd in het Vrije Tijds Centrum van Wamel. Marjo van Dijk: 'We rouleren in de dorpen van onze gemeente. Op die manier is het mogelijk om voor mensen die minder mobiel zijn ook naar de markt te komen. Tijdens de middag worden er ook twee workshops gegeven. Eén daarvan is de valpreventie. Deze workshop is interactief en wordt gegeven door een fysiotherapeut. De andere workshop is de beweegtuin. Een beweegcoach legt uit wat het nut ervan is. Deelnemers leren over de conditie van het lichaam, de bewegingen en de te gebruiken materialen. Ook worden er presentaties gegeven over dagopvang en het levenstestament.' De organisatie heeft nog een gouden tip: 'Kom vrijblijvend kijken om vooruit te denken en kijken wat de mogelijkheden zijn.' Kijk op www.westmaasenwaal.nl/thuismethetgrootstegemak voor meer info.

Door Hanneke de Vries-Hoefnagel

Meer berichten