Logo demaasenwaler.nl
Wethouder Sjef van Elk (links) verkende met simulatiebril en taststok.
Wethouder Sjef van Elk (links) verkende met simulatiebril en taststok. (Foto: John van Gelder)

Bewustwordingsactie voor slechtziende en blinde voetgangers

DRUTEN - Slechtziende en blinde voetgangers met een witte stok ervaren nog te vaak dat er niet voor hen wordt gestopt. Dat leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer. Daarom organiseerden de werkgroep Omzien van OogCafé Druten en Koninklijke Visio afgelopen dinsdag 15 oktober 2019, de internationale Dag van de Witte Stok, een bewustwordingsactie in het centrum van Druten.

Wethouder Sjef van Elk van de gemeente Druten gaf het startsein, waarna de deelnemers gezamenlijk van D'n Bogerd naar het centrum liepen. Door middel van een simulatiebril en taststok kon eenieder ervaren hoe het is om als slechtziend of blind persoon aan het verkeer deel te nemen. Bij het oversteken van de straat werden de deelnemers uiteraard begeleid door een ervaren trainer.

Voorrang geven

'Het is van groot belang dat mensen weten welke functie de witte stok heeft in het verkeer', vertelt Harry van Deelen van OogCafé Druten. 'De stok geeft aan dat deze persoon een visuele beperking heeft. Gebruikers van de witte stok zijn ook wettelijk beschermd. In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat voetgangers met een witte stok voorrang moeten krijgen als ze aangeven te willen oversteken. Dat doen zij door hun arm uit te steken, met de stok naar voren gericht.'

Landelijke campagne

Juist bij het oversteken zijn blinde en slechtziende voetgangers het meest kwetsbaar. Daarom vragen de werkgroep Omzien van OogCafé Druten en Visio Nijmegen daar specifiek aandacht voor met de actie Stop voor de witte stok. De actie maakt deel uit van een landelijke campagne.

OogCafé

Het OogCafé Druten is een gezellige bijna maandelijkse inloop als ontmoeting voor slechtziende en blinde mensen van alle leeftijden in Maas en Waal. Er is ruimte voor een praatje, met de mogelijkheid om ervaringen te delen. De werkgroep Omzien organiseert zeer diverse activiteiten. Eropuit, ontspannend in beweging, maar ook theaterbeleving door blindentolken en een museumbezoek zijn enkele voorbeelden. Gastsprekers met deskundigheid op het gebied van slechtzienden en blinden zullen regelmatig spreken over specifieke thema's en workshops geven.

Bijeenkomst

Wilt u deelnemen aan één van de bijeenkomsten van het OogCafé? Neem dan contact op via: seniordigiclub@gmail.com of tel.: 06-10250015 (Harry van Deelen).

Lees ook

Meer berichten