Logo demaasenwaler.nl
Foto ter illustratie: wielrenvereniging RTV de Leeuwen.
Foto ter illustratie: wielrenvereniging RTV de Leeuwen. (Foto: Reinier Jansen)

Geen mountainbikepad rondom uivermeertjes in Deest

DEEST - Burgemeester en wethouders van Druten hebben afgelopen dinsdag beslist dat het einde oefening is met de aanlegplannen van een mountainbikepad rondom de Uivermeertjes.

Het blijkt dat B&W wat te optimistisch waren toen ze vorig jaar in het collegeprogramma de plannen voor zo'n pad opnamen. Nu blijkt dat de SBNL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu) als beheerder van de Uivermeertjes bezwaren heeft tegen de komst van mountainbikers. Volgens SBNL bestaat het gebied uit een grote waterplas met een vrij smalle oeverzone waar een wandelpad overheen loopt. Op twee stukken grond loopt in de zomerperiode vee te grazen. En er wordt door de leden van de hengelsportvereniging gevist. SBNL: 'Mountainbiken is echter een intensievere vorm van recreatie en past daar niet bij en het terrein is niet geschikt.'

B&W vroegen mountainbikeclub WTC Druten waaraan een mountainbiketerrein moet voldoen. De vereniging gaf aan dat 'de route uitdagend moet zijn met veel afwisseling. De route mag niet gecombineerd worden met een wandelroute, want de mountainbikers werken vaak de route wat onstuimig af'. Ook de visclub deed een duit in het bezwarenpotje: 'Veel ruimtes rondom de Uivermeertjes zijn te smal voor gebruik door wandelaars, vissers en mountainbikers samen. Zij vrezen dat dit tot conflictsituaties kan gaan leiden.' Al met al genoeg redenen om de plannen af te blazen. B&W beloven wel op zoek te gaan naar een alternatieve locatie. Daarbij heeft Rijkswaterstaat aangegeven dat een mountainbikeroute niet past in de Afferdense en Deestse Waarden.

Door Piet Zeeuwen

Meer berichten