Logo demaasenwaler.nl
Een eerdere herdenking van gesneuvelde stoottroepers.
Een eerdere herdenking van gesneuvelde stoottroepers. (Foto: Henk van Coolwijk)

Gesneuvelde stoottroepers mogen nooit vergeten worden

BENEDEN-LEEUWEN - Sinds 1946 wordt op de tweede zondag in oktober in Beneden-Leeuwen de herdenking gehouden voor de stoottroepers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. Zij die stierven voor onze vrijheid mogen nooit vergeten worden, zo meent ook de huidige stichting die de herdenking, waarbij iedereen van harte welkom is, organiseert.

Er is veel gebeurd in onze streek gedurende de oorlogsjaren. Pastoor Zijlmans van de Alphonsus parochie hield er een dagboek op na. Zijn memoires geven ons als het ware een ooggetuigenverslag van wat zich afspeelde in Beneden-Leeuwen. De optekeningen van de pastoor vertellen over de Duitse inval in 1940, de evacuatie, de meistaking, maar ook de dood van burgers en de vele 'stoters', die vanaf oktober 1944 in Beneden-Leeuwen verbleven en het noodlot troffen voor de vrijheid van het gebied tussen de dijken.

Herdenking en presentatie
Op zondag 13 oktober aanstaande vindt de 74ste herdenking van de gesneuvelde stoottroepers plaats in Beneden-Leeuwen. Om 12.00 uur is er een ontvangst in De Rosmolen, waar om 12.30 uur een informatieve en educatieve presentatie van start gaat over de historische achtergrond van de Stoottroepenherdenking.

Kransleggingen
Aansluitend begint er om 13.00 uur een stille tocht naar het ereveld van de gesneuvelde stoottroepers. De voorzitter van Stichting Herdenking Gesneuvelde Stoottroepers zal de aanwezigen daar welkom heten, waarna de regimentscommandant een dodenappèl afneemt, gevolgd door een minuut stilte. Tot slot worden kransen gelegd bij het monument, terwijl onder de klanken van de verschillende volksliederen, de vlaggen van België, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika worden gehesen. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Meer berichten