Logo demaasenwaler.nl
Bedrijfsbezoek bij Exner.
Bedrijfsbezoek bij Exner. (Foto: John van Gelder)

Leerlingen enthousiast over eerste Maas en Waalse techniekdag

MAAS EN WAAL - Tientallen basisschoolleerlingen uit Maas en Waal namen afgelopen vrijdag een kijkje achter de schermen bij technische bedrijven in de regio, tijdens de eerste Maas en Waalse techniekdag. Bij EXNER Ingenieurstechniek in Druten maakten de leerlingen kennis met robots en diens vele toepassingsmogelijkheden.

Eigenaar Emil Exner kijkt tevreden naar de groep leerlingen die in de werkplaats bezig is: 'Het is mooi om te zien dat zoveel kinderen interesse hebben in ons bedrijf. Robots spreken deze doelgroep wel aan', zegt hij lachend. De leerlingen krijgen deze ochtend onder meer te zien hoe een robot zó geprogrammeerd is, dat deze zelfstandig kan waarnemen en lassen. Het familiebedrijf was vijf jaar geleden het eerste bedrijf ter wereld dat robots met deze techniek ontwikkelde. 'En dat in Druten', verzucht een jongen. De leerling mag vervolgens zelf ervaren hoe het apparaat werkt, door zijn eigen lichaam te laten scannen in 3d. 'Cool', zegt hij grinnikend, terwijl hij naar een print van zijn lijf kijkt.

Interessant
Elders in het bedrijf leren de kinderen een robot te bedienen. Gwen, leerling van de Octopus in Horssen, is razend enthousiast. Ze maakte bewust de keuze voor dit bedrijf: 'Ik hou van robots. Ik vind het een interessant onderwerp, en deze technieken hebben de toekomst.' Met een grote afstandsbediening met touchscreen probeert ze met een robotarm een pen in een koker te krijgen. Het gaat haar steeds makkelijker af. 'Wel bijzonder, dat je met zo'n groot apparaat zo'n nauwkeurige handeling kunt verrichten.' Ze vindt het wel gaaf om te zien hoeveel robots er bij het Drutense bedrijf te zien zijn.
Doel van de Maas en Waalse Techniekdag is om de jeugd in aanraking te laten komen met techniek, en hen kennis te laten maken met de techniekbedrijven in de regio. Afgelopen vrijdag waren in totaal negentien bedrijven te bezoeken, waaronder Huisman Etech Experts, Willems Boven-Leeuwen en Global Paint, maar ook Scheepswerf Deest en meubelmaker Spehr Holz. De techniekdag is tot stand gekomen in samenwerking met Techlokaal Maas en Waal en scholenstichting SPOM, op verzoek van TechNetKring Maas en Waal. Het initiatief werd gefaciliteerd door de gemeente Druten en gemeente West Maas en Waal. Zij hebben het Tech-Lokaal verzocht om ook na de eerste techniekdag extra bedrijfsbezoeken voor scholen te organiseren.

Door Aafke Labout

Meer berichten