Logo demaasenwaler.nl
Acrobaat Alderhandt vermaakt de kinderen.
Acrobaat Alderhandt vermaakt de kinderen. (Foto: Ellen la Faille)

Kinderen centraal tijdens Middeleeuws Festijn

HERNEN - Tegen het decor van het stoere kasteel Hernen in het Land van Maas en Waal bij Nijmegen ontvangen middeleeuwers zaterdag 12 en zondag 13 oktober kinderen. En uiteraard zijn hun ouders hartelijk welkom. Beide dagen kunnen ze er van 11.00 t/m 17.00 uur mee beleven hoe in de middeleeuwen mensen woonden, werkten en leefden.

Dat alles gebeurt tijdens het Middeleeuws Festijn, dat voor de tweede keer aan het begin van de herfstvakantie wordt georganiseerd door Kasteel Hernen van het Geldersch Landschap & Kasteelen en het historische evenementenbureau Cranenburgh Events. Beide willen op een gezellige en vooral leerzame wijze informeren over die tijd.

Leerzaam
Het festijn toont kinderen en hun ouders op een aanschouwelijke manier hoe het er in de middeleeuwen aan toe ging. Toen speelden kastelen een belangrijke rol. Omdat kasteel Hernen nooit verwoest of ingrijpend verbouwd is geweest, krijgt de bezoeker een goed en leerzaam beeld van het leven rond een kasteel. Niet voor niets was kasteel Hernen eind 1960 de filmlocatie van de populaire tv-serie Floris met de recent overleden acteur Rutger Hauer.

Middeleeuwse speurtocht
De 'middeleeuwer's vertellen 12 en 13 oktober over het dagelijkse leven in hun tijd. Op de boogschietbaan van de Haagse Schutters kan met pijl en boog worden geschoten. De groep Soete Inval speelt middeleeuwse muziek. Acrobaat Alderhandt jongleert met diabolo en andere voorwerpen. Hij zet zelfs een middeleeuwse stoel op zijn kin. Bij de groep Walewein kan jong en oud middeleeuwse spelletjes spelen, terwijl men bij de sprookspreker kan genieten van spannende middeleeuwse vertellingen. Er is een riddertoernooi te voet en een middeleeuwse speurtocht voor de jeugd. Kortom: mogelijk dat de een of andere jongere tijdens het Middeleeuwse Festival inspiratie opdoet voor een werkstuk of spreekbeurt over de middeleeuwen.

Middeleeuwse markt
Op de middeleeuwse markt worden middeleeuwse, Ierse en Keltische ambachtelijke producten, kleding en sieraden aangeboden. Hakhoning is ook al zo'n middeleeuws product dat in Hernen verkrijgbaar is. Het bestaat uit honing en diverse soorten kruiden en andere smaken en was erg in trek bij de middeleeuwers. Ook is er beide dagen "catering in stijl" te genieten. Eten en drinken zijn beide dagen rijkelijk voorhanden.

Prijzen en locatie
Kinderen t/m 3 jaar mogen het festijn gratis bezoeken, kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 4,00 euro, iedereen vanaf 13 jaar en ouder betaalt 6 euro. Er zijn eveneens een combikaarten met toegang tot het kasteel. Voorverkoop met korting via: www.middeleeuws-festijn.nl/hernen/tickets.

Meer berichten