Logo demaasenwaler.nl
Een CDRL roept geluiden op door aanraking.
Een CDRL roept geluiden op door aanraking. (Foto: John van Gelder)

Bijzonder zorginstrument maakt contact mogelijk

DRUTEN - Onlangs werd door de Stichting Vrienden van Boldershof een CRDL (cradle) geschonken aan 's Heeren Loo - Boldershof. De CDRL is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Dit maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie - zoals mensen met een verstandelijke beperking- én hun omgeving.

'De CRDL helpt het isolement van mensen te doorbreken wanneer een normaal gesprek niet goed mogelijk is', vertelt Mariska van Tiem van 's Heeren Loo - Boldershof. 'Het instrument maakt een contact mogelijk waaraan gebruikers gelijkwaardig kunnen deelnemen, ongeacht hun cognitieve vermogens. Het instrument reageert op de intensiteit en frequentie van de aanraking.'

Circuit
Allerhande geluiden zijn met de CRDL op te roepen. 'Denk daarbij aan geluiden uit de natuur, zoals die van de zee, vogels en krekels, maar ook dierengeluiden of die van muziekinstrumenten', aldus Van Tiem. 'De interactie begint wanneer twee gebruikers ieder één hand op de CRDL leggen en een zogenaamd circuit vormen door elkaar aan te raken. De CRDL herkent de manier waarop mensen elkaar aanraken en vertaalt deze aanrakingen vervolgens in geluid', legt zij uit. 'Een wat oudere cliënt die zich doorgaans moeilijk kan uiten, wat leidt tot frustraties en minder prettig gedrag, kreeg nu een hele positieve ervaring dankzij de CRDL. Dat is ontzettend mooi om te zien', besluit Van Tiem.

Vrienden van Boldershof
Een aantal jaar geleden werd de stichting Vrienden van Boldershof, met een nieuw bestuur, nieuw leven ingeblazen. Naast de CDRL maakten zij eerder een Tovertafel en rolstoelschommel mogelijk.

Meer berichten