Logo demaasenwaler.nl
Foto: Gerard Verschooten

Veel belangstelling voor dijkwandeling als oorlogsherinnering

BENEDEN-LEEUWEN/BOVEN-LEEUWEN - Afgelopen zaterdag vond er langs de Waalbandijk bij Beneden- en Boven-Leeuwen een onvergetelijk schouwspel plaats. Meer dan 450 mensen liepen die avond langs de dijk, precies 75 jaar nadat de Duitsers daar in die nacht 43 huizen en enkele bedrijven hadden afgebrand. Op iedere plek waar een huis was afgebrand stond een pilaartje met een fakkel en een tekstbord die aan die brand herinnerde.

Verder stonden langs de dijk zoeklichten opgesteld en reden stoottroepers van de re-enactmentgroep "Het vergeten leger" in oude militaire voertuigen over de dijk heen en weer. Volgens de vele reacties was het een onvergetelijke gebeurtenis die met name bij vele oud-inwoners van beide dorpen veel emoties losmaakte. De groepen werden geleid door speciaal popgeleide gidsen. Binnen de groepen ontstond veel discussie gedurende de wandeling. De borden langs de dijk blijven staan tot 1 november as.

Naast deze dijkbrandwandeling is er tot mei 2020 een tentoonstelling te zien over die vreselijke laatste oorlogswinter en de gevolgen ervan voor dit gebied. De tentoonstelling heeft als thema "angst" en toont beelden van mensen in een schuilkelder, van stoottroepers langs de dijk en van overvliegende V-1's.

De tentoonstelling is in museum Tweestromenland aan de Pastoor Zijlmansstraat 3 te Beneden-Leeuwen. Open: woensdagmiddag, vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag.

Door Jaap van der Veen

Meer berichten