Samen groeien naar een dementievriendelijke buurt

Mens

DRUTEN - De ziekte dementie staat volop in de belangstelling. In preventiebijeenkomsten in de gemeente Druten worden telkens andere thema's behandeld. Een gastspreker leidt de aanwezigen door een aantal situaties uit de dagelijkse praktijk, waarna in groepjes nagepraat kan worden. Uiteindelijk is het de bedoeling zoveel mogelijk een 'dementievriendelijke' omgeving te creëren.

Als mensen langer in hun eigen huis en hun eigen buurt kunnen blijven wonen en mee kunnen doen met de maatschappij en het dagelijks leven is dat een groot pluspunt voor alle betrokkenen. Ze moeten ook zo lang mogelijk actief kunnen zijn in verenigingen en organisaties. 'Daarom proberen we mensen alert te maken op hoe ze dementie kunnen herkennen en hoe ze daarop kunnen reageren. Wat kun je bijvoorbeeld als buren doen?', legt Mariëlle van Swaay van welzijnsorganisatie voor Druten en Wijchen Meervoormekaar uit. 'Het gaat op de eerste plaats om bewustwording, en het herkennen van symptomen in een beginstadium. De eerstvolgende bijeenkomst is levendig en beslist niet zwaar voor de deelnemers: er worden onder andere filmpjes vertoond van situaties waarmee we allemaal te maken kunnen krijgen.'

Tijdens voorgaande bijeenkomsten in de serie, die in 2018 in Horssen van start ging, speelde Theatergroep Nocturne een voorstelling over het thema en kwam een notaris vertellen over zaken die je zelf zou kunnen regelen ten aanzien van bijvoorbeeld een testament. Een presentatie van het Alzheimercafé en een diëtiste die over gezonde voeding sprak waren andere onderdelen van het geheel. In samenwerking met fysiotherapeuten werd verteld over gezond bewegen, en een andere bijeenkomst was gewijd aan dementie en mantelzorg. Bezoekers kunnen zelf aangeven wat er bij hen leeft en waaraan ze behoefte hebben. Uiteraard kunnen ze meepraten in kleine groepjes en met de gastspreker of de andere deskundige van de middag. Belangrijk is tevens dat persoonlijke zaken kunnen worden voorgelegd aan de deskundigen.

Eerstvolgende bijeenkomst

De eerstvolgende bijeenkomst is op 10 oktober in Dorpshuis de Lier in Puiflijk en wordt georganiseerd door KBO Puiflijk, GGD, gemeente Druten en Meervoormekaar. Deelname is gratis. Aanmelden kan tot 7 oktober via telefoonnummer 024-6418459 of via: servicebureau@meervoormekaar.nl.

Door Ton van Hulst