Babbels: Fatsoen plantsoen

Column Column Babbels

Ik had altijd best een hoge pet op van de Beuningse VVD dankzij mensen in het verleden als Marianne Schuurmans en Wim Brand. En vanaf 2014 voerden Paul ten Haaf en Henk Plaizer vier jaar uiterst capabel oppositie. Nu zit de partij weer in de coalitie aan de knoppen… de boel naar de knoppen te helpen.

Beter kan ik de rampzalige besluitvorming rond het Asdonckterrein niet samenvatten. BN&M en CDA stemden tijdens de raadsvergadering voor het voorstel op het terrein meer dan 60 appartementen te bouwen. En de VVD was het daar in een vlaag van verstandsverbijstering mee eens.

Best bijzonder, want in hun vorige verkiezingsprogramma stond toch duidelijk dat ze definitief wilden dat de Asdonck een evenemententerrein bleef. Sterker: "Geen woning- en/of hoogbouw maar verfraaiing van het terrein." En: "Weg met de onzekerheid, onze inwoners hebben recht op duidelijkheid."

Maar nee, weg met dat vod van een verkiezingsprogramma, ook de VVD wil nu ineens huizen. En helemaal gelogen hebben ze niet, de onzekerheid is nu definitief weg. Het is bijna knap om jezelf als partij met één besluit volledig ongeloofwaardig te maken. Nederland staat als polderland bekend om z'n compromissen, maar deze knieval voor BN&M en CDA is onverkoopbaar. Zeker bij een onderwerp dat zo gevoelig ligt bij een aanzienlijk deel van de burgers die je beweert te vertegenwoordigen.

Raadslid Paul ten Haaf stemde als enige van de drie VVD'ers tegen het plan. Hij heeft zich sinds 2013 altijd verzet tegen woningbouw op die plek, en ook nu weer wees hij op diverse aspecten zoals het ontbreken van voldoende plek voor Beuningen On Ice en het achterwege laten van overleg met de omgeving.

Lang heeft z'n protest niet geklonken, hij nam diezelfde avond nog afscheid als raadslid na negen jaar. Misschien kunnen ze op de Asdonck straks nog een perkje naar hem vernoemen. "Welkom op het fatsoen plantsoen, ter ere van het laatst bekende raadslid in Beuningen dat zich aan zijn beloften hield."

Door Patrick Huisman