Jan van Gelder bezig met de archivering.
Jan van Gelder bezig met de archivering. Foto: Jan van Gelder stichting

Historische gegevens voormalige gemeente Bergharen leven voort

Historie

Jan van Gelder Stichting

BERGHAREN - Het leven van Jan van Gelder in Bergharen stond ruim een halve eeuw in dienst van de gemeenschap. Hij werd in 1947 gemeenteambtenaar en bleef dat zijn hele werkzame leven. Hij was de laatste secretaris van de in 1984 in Wijchen opgegane gemeente Bergharen en beschikte over een enorme collectie documenten, foto's en materialen. Naar schatting gaat het om bijna acht kubieke meter.

Jan van Gelder werd in 1926 in het gehucht de Blauwe Sluis in Maasbommel geboren. Vlak voor zijn overlijden in 2003 maakte de veelzijdige amateur-historicus afspraken om zijn volledige collectie voor het nageslacht te behouden. Hij richtte de Jan van Gelder Stichting op; die nam zijn waardevolle historische gegevens onder haar hoede.

Buby den Heeten, sinds 2002 in het voormalige gemeentehuis aan de Dorpsstraat wonend, en Annie van Gelder (dochter van Jan) zijn de bestuurders. Een prominente rol is er ook voor archivaris Anton de Wildt uit Hernen die het archief uitgebreid heeft beschreven.

De stichting, die blij is met de prima samenwerking met de Openbare Bibliotheek Wijchen, heeft in kulturhus De Zandloper in Bergharen een eigen ruimte waar bezoekers tijdens de openingsuren van de bibliotheek de collectie kunnen bekijken en raadplegen. Ook via de site www.janvangelderstichting.nl is veel informatie toegankelijk gemaakt.

Van Gelder was een veelzijdige en warme persoonlijkheid. Naast zijn werk was hij oprichter en auteur van het dorpsblad/missieblad Hier en Ginder. Hij begon met die maandelijkse uitgave in 1960. In 1995 veranderde de naam in 'Op de hoogte'. Het verschijnt nog steeds. Jan zette zich ook in als bestuurslid van verschillende sportverenigingen, kerkbestuur, muziekvereniging en het samenwerkingsverband ouderen. Hij was betrokken bij de restauratie van de kerk in Leur en schreef veel artikelen voor de Historische Vereniging Tweestromenland.

De gestencilde uitgave Hier en Ginder is reeds voor een deel digitaal op de site te vinden. Het onderhield contacten met priesters en religieuzen in de missie en bracht nieuws bij de inwoners. Redacteur Van Gelder ging prikkelende teksten niet uit de weg. Hij schreef ook twee boeken: over de historie van de gemeente Bergharen (1818-1984) en over het 100-jarig bestaan van de plaatselijke Sint Annakerk.
Den Heeten: 'Wij hebben de collectie geordend en de stukken beschreven. Onze stichting is compact en behapbaar. De vraagbaakfunctie is goed ontwikkeld.
We hebben volop plannen: we gaan voor uitbreiding van de collectie, willen verder met digitalisering en meer informatie op de site zetten zoals alle jaargangen van Hier en Ginder, maar ook bijvoorbeeld een boek over de Kapelberg.'

Door Anton Janssen