Leo Lemmers
Leo Lemmers Foto: Hanneke de Vries-Hoefnagel

Herdenkingswandeling dijkbrand

Historie

BENEDEN-LEEUWEN - Het vluchten was voor vele bewoners aan de Waalbandijk in 1944 hetzelfde. Zonder enige bagage werden zij met bruut geweld hun huis uitgejaagd. Eén rechte weg werd er door hen afgelegd richting de Van Heemstraweg. Over prikkeldraad, door boomgaarden en door de sloten. Zo snel en zo ver mogelijk van de brand vandaan.

De Duitsers zaten destijds in de Betuwe en voelden de druk van de geallieerden. Er moest overzicht gecreëerd worden en de Duitsers wilden voorbereid zijn op een aanval. De meeste huizen aan de dijk waren voor hen obstakels en moesten daarom platgebrand worden.

Leo Lemmers, van de 4-mei-stichting, heeft onderzoek gedaan onder de ooggetuigen: 'Ik heb met veel mensen gesproken en de verhalen over de dijkbrand gehoord. Met harde hand werden bewoners uit hun huizen gezet. Het ging de Duitsers niet om de mensen, het ging hen om de gebouwen die in het zicht stonden. Het was een strategische zet. Als het een represaille was, waren er mensen tijdens deze brandstichting gesneuveld, maar niemand kwam om. Uit andere verhalen heb ik gehoord dat kinderen bibberden van de kou en Duitsers dekens om de kinderen deden. Een zieke vrouw met een pasgeboren baby mocht in huis blijven en het huis werd gespaard tijdens de dijkbrand. Deze verhalen mogen niet verloren gaan en willen we door vertellen aan de generaties na ons.'

Op zaterdag 5 oktober zal er een wandeling onder leiding van een gids georganiseerd worden. De wandeling is 2600 meter lang. De start is aan de Noorderpas in Beneden-Leeuwen en eindigt in D'n Dulper in Boven-Leeuwen. Langs de dijk staan op de plekken van de 43 platgebrande huizen bordjes met informatie.
Om mee te wandelen, is opgave verplicht. Dit kan via www.museumtweestromenland.nl of via Leo Lemmers 06-45656912.

In het kader van 75 jaar oorlogsfront is er tot mei 2020 in het museum een tentoonstelling over het werk van de stoottroepen en de angst waarin de mensen leefden.

Door Hanneke de Vries - Hoefnagel