Babbels: Oranjefranje

Column Column Babbels

Vindt u zich stiekem ook weleens een lintje waard? Volgens mij meent menigeen dat al hun inzet voor familie, vrienden of verenigingsleven wel wat waardering verdient. Helaas ben je meestal pas allang aan je AOW toe voordat het Zijne Majesteit de Koning pas behaagt.

Niks mis met een leven vol dienstbaarheid, maar je wil er toch zo lang mogelijk van genieten. De gemeente Beuningen geeft daarom sinds kort jongeren de kans geëerd te worden met het jeugdlintje. Iedereen tussen de zes en achttien jaar maakt er kans op en de lat ligt laag, zo blijkt uit de voorbeelden op de gemeentelijke website: 'Uw buurjongen laat de hond uit voor een oude buurvrouw/-man. Een klasgenoot van uw dochter maakt een eind aan pesten op school.'
Een lintje voor het uitlaten van een hond? Da's snel verdiend. En wie in z'n eentje het pesten op school stopt, verdient geen lintje maar een leerstoel aan een pedagogische opleiding. Kortom: ik vind de voorbeelden wat ongelukkig gekozen. Een lintje moet vooral voor iets onbaatzuchtigs en heldhaftigs zijn.

Een gevonden portemonnee met inhoud inleveren en niet besteden aan sigaretten of beltegoed. Een gekantelde bejaarde met Canta en al rechtzetten of een vrouw redden die met haar arm klem zit in de ondergrondse afvalcontainer. Dan doen we zaken, dat zijn nog eens prestaties.

En nog één puntje van kritiek als het even mag: het college van B&W gaat bepalen wie zo'n lintje krijgt. Zullen we dat ook even wat eerlijker regelen? Zoek mensen die wat met de wereld van jongeren hebben. Wat te denken van een jonge basisschooldocent, een sporttrainer en een jongere zelf, bijvoorbeeld een ex-jeugdprins?

Voorlopig loopt het niet echt storm. U kunt al ruim een maand mensen aandragen voor dat jeugdlintje, maar het aantal aanmeldingen is nul.

Dat kan beter, Beuningen: dus kom op, doe óók iets onbaatzuchtigs en nomineer een jongere voor deze mooie stimulatieprijs. Wie weet is 't een lintje waard.

Door Patrick Huisman