Logo demaasenwaler.nl
Column Lepona

De grote sprong naar gezonde tuinen

Henny van Lent-Polman, tuinteacher van Lepona Tuinarrangeurs.
Henny van Lent-Polman, tuinteacher van Lepona Tuinarrangeurs. (Foto: Lepona Tuinarrangeurs)

Het mooiste is dat tuinen steeds gezonder worden door creativiteit in allerlei verzorgingsproducten, maar ook door de wereldwijde trends op het gebied van plantveredeling zijn we in staat om mooie gezonde planten op de markt te brengen. Dit is voor iedere tuinliefhebber, maar ook voor de natuur een absolute aanwinst. Sterk ontwikkelde planten zijn onderdeel geworden van onze tuincultuur en dat is maar goed ook.

Welke planten springen nu in het oog? Hier denken we al lang niet meer alleen aan de bloem die bloeit. We nemen ook mee of de plant ziektegevoelig is, wat de plant voor vlinders en bijen betekent en of de plant wel of niet geurt.

Echinacea purpurea 'Big Kahuna'
Deze plant is tot ver in het najaar in het bezit van zoet geurende geel-oranje bloemen op krachtige stelen, welke geliefd zijn bij bijen en vlinders (de bloem doet het ook goed als snijbloem).

Echinacea purpurea 'Virgin'
Dit is de mooiste witte variant van de Echinacea. Het is een sterk soort, bloeit zeer lang en blijft lager dan het eeuwenoude soort genaamd Echinacea purpurea 'White Swan'.De bloemen zijn dan ook gelijk van grootte en hoogte, wat bij de 'White Swan' vaak minder het geval is. Verder is de plant licht geurend en staat de bloem op sterke stelen, zodat hij mooi rechtop in de border of in potten blijft staan.

Persicaria amplexicaulis 'Pink Elephant'
Deze opvallende, laagblijvende duizendknoop bloeit met veel lichtroze bloemen, heeft weinig tot geen zorg nodig en is dus een sterke variëteit binnen de duizendknoop familie. Wil je graag een witte variant, denk dan eens aan de Persicaria amplexicaulis 'Alba'. Ook dit is een sterke plant. Deze variant heeft een groter blad en wordt wel wat hoger in de border. 

Thalictrum delavayi 'Splendide White'
Deze variant is steviger dan de andere witte cultivars en bloeit daarnaast ook nog met grotere bloemen. De plant is makkelijk in het onderhoud en niet ziektegevoelig. Zeker in witte borders is het een soort welke niet mag ontbreken, maar ook in groene of kleurrijke borders staat deze plant zijn mannetje. 

Bloeiende heesters
Caryopteris clandonensis 'Grand Bleu'

Ook wel bekend als de blauwe spirea. De bloemen van deze cultivar zijn opvallend paars-blauw van kleur met lange meeldraden. Het blad van de plant geeft een heerlijke geur af. Het is in iedere tuin een opvallende verschijning, zeker in de nazomer tot ver in de herfst. Hij is makkelijk te onderhouden door hem in het voorjaar terug te snoeien. 

Sambucus nigra 'Black Tower'
Dit is een minder bekende heester met donkerpaars blad en grote wit-roze bloemen. Na de bloei verschijnen trossen met zwartpaarse bessen. De plant heeft een mooie zuilvormige groeiwijze, daarom wordt hij ook wel de Eifeltoren in de tuin genoemd. Het onderhoud is eenvoudig. Je kunt hem gewoon terug snoeien in het voorjaar waardoor je een mooie compacte groei krijgt. 

De basis van verzorging voor een gezonde tuin
- Biovin voor extra wortelontwikkeling
- Terra Fertiel als bodemverbeteraar
- OPF als lichte bemesting
- Kwaliteitscompost voor het afstrooien van de border.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie soorten welke ik zou willen benoemen, en welke in ons tuincentrum staan. Ik nodig je van harte uit voor onze herfstpresentatie vol met nieuwe soorten planten. Ze zijn klaar voor de toekomstige gezonde tuin.

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | 024 - 642 38 37
Wo t/m vr 09.00-17.30u. Za 08.30-17.00 u

Meer berichten