Logo demaasenwaler.nl
Foto: MFA d'n Hoender

MFA d'n Hoender, het dorpshuis in Dreumel nu ook duurzaam

DREUMEL - Voor de zomervakantie liet dorpshuis d'n Hoender in Dreumel de daken volleggen met zonnepanelen. Terwijl de kinderen van basisschool De Oversteek hun tafels oefenen, wekken 482 zonnepanelen boven hun hoofden nu duurzame elektriciteit op. Ruim twee derde van al het stroomverbruik van het pand wordt daarmee zelf opgewekt. De rest wordt ingekocht als groene stroom.

Over d'n Hoender

De Multi Functionele Accommodatie d'n Hoender biedt in Dreumel plaats aan veel organisaties en verenigingen. Basisschool De Oversteek is de belangrijkste bewoner. Maar daarnaast heeft ook de buitenschoolse opvang, een kinderdagverblijf, de bibliotheek en zelfs kunstenaarscollectief Broedplaats Maas en Waal hun plek gevonden in d'n Hoender.

Tenslotte zijn er veel Dreumelse sportverenigingen actief in de sporthal, oefenen muziek- en dansverenigingen dagelijks en wordt café d'n Hoender gevonden als sportkantine en voor feesten.

Duurzaamheid

Het bestuur van d'n Hoender besloot dit jaar de benodigde vervanging van het dak van de sporthal aan te grijpen om een belangrijke stap te zetten in verduurzaming van het pand. Voorzitter Simonis van het bestuur: "We hebben bij de dakrenovatie gekozen voor bijna drie keer zo veel isolatie. Uiteraard kozen we daarbij meteen voor het plaatsen van zonnepanelen op het nieuwe dak. Maar we wilden nog een stap verder gaan en hebben nog twee extra dakoppervlakten bedekt met zonnecellen."

Exploitatie

Bijzonder om te vermelden is dat voor dit project geen extra gemeenschapsgeld aangesproken hoefde te worden. De stichting wist de kosten van circa honderdtwintigduizend euro uit de reserves te betalen. De duurzame investering betaalt zichzelf al in zo'n zeven jaar terug.

Meer berichten