Afbeelding
Foto: Pixabay - Ria Algra

Agrarisch geluid van ZLTO Maas en Waal: Keurmerk voor duurzaam voedsel

Algemeen

MAAS EN WAAL - Voedsel wordt tegenwoordig anders gewaardeerd dan enkele decennia geleden. Na de oorlog was er vooral vraag naar veel en voedzaam eten. Nu we deze periode van schaarste achter ons hebben, let de consument op andere dingen.

Is het duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd? Is er aandacht voor het verantwoord gebruik van water en energie? We hebben zorgen over de leefomgeving en ons klimaat. Het grote aanbod van keurmerken die je daarin wegwijs moet maken, doet je duizelen. Het logo van 'On the way to Planetproof' staat garant voor een integrale aanpak. Alle onderdelen van productie tellen mee.

PlanetProof

Als je bij het boodschappen doen kiest voor een PlanetProof product, dan koop je een artikel dat duurzamer en naar de eisen van deze tijd is geproduceerd. En zelfs meer dan dat. Wim Uljee van SMK (Stichting Milieukeur), waarvan PlanetProof een onderdeel is, legt uit: 'Onze milieukeurhouders produceren met de bovenwettelijke eisen van PlanetProof. Zij leveren een bijdrage aan schonere lucht, een vruchtbare bodem en goed water. Met meer en betere natuur op het boerenbedrijf en oog voor diergezondheid en -welzijn. Het bijzondere van dit topkeurmerk is de integrale aanpak. Er zijn zelfs eisen voor de bewerking en verwerking van producten. Ook de verpakking moet verantwoord en duurzaam zijn. Het gaat over aardappelen, groenten, fruit, zuivel, eieren, bloemen, bloembollen, bomen en planten en bewerkte producten. Het aanbod zal naar verwachting in de toekomst alleen maar groter worden. Want het is beter voor natuur, milieu, klimaat en dier.'

Liefde voor de dieren

De hogere kwaliteitseisen waren voor melkveehouders Arnaud en Ria van Schaijk, uit Dreumel, nauwelijks een belemmering om mee te gaan doen aan dit keurmerk. 'We merkten dat we op ons bedrijf al bijna werkten volgens de eisen van PlanetProof. Ik zou niet anders willen werken dan met optimale zorg en liefde voor de beesten. Een hoge melkproductie vind ik minder belangrijk dan het welzijn van de koeien. Een koe moet lekker in haar vel zitten, gezond zijn en lang meegaan. Na onze verhuizing vanuit Neede, in de Achterhoek, naar Dreumel konden we extensiveren. Meer voer van eigen land, minder koeien op meer grond, die dag en nacht naar buiten konden om te grazen. Toen we ook nog aan deze laatste eisen konden voldoen, hebben we ons aangemeld voor PlanetProof. Ja, het zijn veel extra regels, voor een cent extra voor een liter geleverde melk. Maar deze manier van werken voelt goed. Het is maatschappelijk verantwoord en past bij ons. Niet meer en groter, maar beter', aldus Arnaud.

Door Jeannette van Rossum