Logo demaasenwaler.nl

Bewapende BOA's niet welkom in WMW

WEST MAAS EN WAAL – Als het aan het college van B&W ligt, zijn bewapende BOA's van de AVRI niet welkom in West Maas en Waal.

De BOA's worden soms geconfronteerd met agressieve bewoners die het maar moeilijk kunnen aanvaarden dat er in hun kliko's wordt gesnuffeld. Om weerstand te bieden aan buitensporig geïrriteerde bewoners, wil de AVRI haar personeel een geweldbevoegdheid geven. Gedacht wordt aan twintig BOA's met deze bevoegdheid voor de tien gemeenten in Regio Rivierenland, twee voor West Maas en Waal. De BOA's worden dan onder andere uitgerust met handboeien en wellicht ook een wapenstok. Volgens het college gaat dit veel te ver. Ook de gemeenteraad is het er niet mee eens.

Wethouder De Vree gaat in de eerstkomende vergadering van het AVRI-bestuur duidelijk maken dat West Maas en Waal niet gediend is van bewapende BOA's. Hij wordt in deze opvatting ondersteund door het hele college en de gemeenteraad. 'Als een BOA zich bedreigd voelt, moet hij wegwezen', zegt burgemeester Van Neerbos in de raad. In zo'n situatie is het zaak de politie in te schakelen, die wel de bevoegdheid heeft om gewapend op te treden.

Door Addy de Meij.

Meer berichten