College en raadsleden van de gemeente West Maas en Waal lezen voor tijdens de Week van de Alfabetisering

Algemeen

BENEDEN-LEEUWEN - Van 9 t/m 15 september vindt de landelijke Week van de Alfabetisering plaats. In onze gemeente worden verschillende activiteiten georganiseerd. Op scholen en een peuterspeelzaal lezen het college en verschillende raadsleden voor. Het mobiele Digi-Taalhuis bezoekt de scholen en de kinderopvang. Om meer bekendheid te geven aan het Digi-Taalhuis West Maas en Waal.

Prijsvraag

Alle inwoners van de gemeente West Maas en Waal kunnen meedoen aan een prijsvraag. Vanaf zaterdag 7 september ligt deze klaar in de bibliotheek van Beneden-Leeuwen. Het goede antwoord kan men tot uiterlijk vrijdag 13 september inleveren bij de bibliotheek. Uit alle goede inzendingen wordt een winnaar getrokken. Deze winnaar ontvangt een leuke prijs.

Overige activiteiten in de gemeente

Op woensdag 11 september van 09.00 – 12.00 uur organiseren medewerkers van Woongaard een inloopochtend in de bibliotheek. Iedereen met vragen over bijvoorbeeld het huren van een woning, de website van Woongaard kan op het spreekuur langskomen. Andere vragen zijn natuurlijk ook van harte welkom.Het Digi-Taalhuis West Maas en Waal organiseert een bingo. Dit is op donderdagochtend 12 september van 09.30-11.15 uur in MFA De Rosmolen. Deze taalbingo is bedoeld voor alle taalvrijwilligers, cursisten en andere mensen die verbonden zijn aan het Digi-Taalhuis.
Tijdens de Week van de Alfabetisering wordt er een placemat uitgedeeld. Hierop staan uitspraken van deelnemers. Bijvoorbeeld over waarom zij naar de voorleesclub komen en wat ze geleerd hebben.

Digi-Taalhuis West Maas en Waal

In de gemeente West Maas en Waal kan iedereen met een vraag over taal, rekenen en/of digitale vragen terecht bij het Digi-Taalhuis West Maas en Waal. Het Digi-Taalhuis zit in MFA De Rosmolen. In de bibliotheek op de eerste verdieping.

Zo kan je leren werken met de computer. Oefenen met het aanvragen van een DigiD of vragen stellen over het gebruik van de iPad. Ook kunnen deelnemers aan de slag met de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld oefenen met het invullen van formulieren of beter leren lezen. Het Digi-Taalhuis heeft elke week spreekuur waar je meer informatie kan krijgen is.

Met het nieuwe mobiele Digi-Taalhuis zijn nu ook cursussen op locatie mogelijk, zoals Klik en Tik en Digisterker.

Week van de Alfabetisering

Nog steeds weten weinig mensen dat er in Nederland 2,5 miljoen volwassenen moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Dit heeft grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en het leven van uw gezin. Denk aan solliciteren, een bijsluiter van medicijnen lezen, geldzaken bijhouden of geld pinnen. Maar ook formulieren invullen, straatnaamborden lezen, reizen met het openbaar vervoer en het voorlezen aan (klein)kinderen.

Hoe meer mensen weten dat er zoveel mensen zijn die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en computeren, hoe meer we (samen) kunnen doen. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 9 t/m 15 september de Week van de Alfabetisering. Met veel aandacht in de verschillende media voor dit onderwerp. En in het hele land taal- en rekenactiviteiten.

Digi-Taalhuis West Maas en WaalZit in MFA De Rosmolen, in de bibliotheek op de 1e verdieping, Leliestraat 19 in Beneden-Leeuwen.

Openingstijden (gesloten tijdens feestdagen en schoolvakanties): Maandag: 10.45 - 11.45 uur. Woensdag: 09.00 - 12.00 uur.

En elke 1e woensdag van de maand in Dreumel van september t/m december : 14.00-16.00 uur.

Contact
06 2312 8794 of stuur een mail naar taalhuis.westmaasenwaal@bibliotheekrivierenland.nl