Bert's Animal farm tijdens Leste Mert in Druten.
Bert's Animal farm tijdens Leste Mert in Druten. Foto: Reinier Jansen

Legalisatie Bert's Animalfarm onzeker

Algemeen

APPELTERN – De PAS, het Programma Aanpak Stikstof, kan ook bij Bert's Animalfarm roet in het eten gooien als het gaat om de legalisatie van de bedrijfsactiviteiten. De gemeente wil daarom het ontwerpbestemmingsplan voor het bedrijf pas verder in procedure brengen als er meer duidelijk is vanuit de rijksoverheid.

De kwestie van Bert's Animalfarm speelt al meer dan tien jaar. Op de locatie ontwikkelde het bedrijf activiteiten als een dierenverhuurbedrijf en een boerderij waar allerlei activiteiten georganiseerd worden. Doordat het bedrijf geen vergunningen hiervoor aanvroeg, kwam het diverse keren in aanvaring met de gemeente West Maas en Waal en werden ook fikse boetes uitgedeeld.

Bestemmingsplan
Nu wordt er al sinds oktober vorig jaar gewerkt aan een bestemmingsplan dat de activiteiten van het bedrijf moet legaliseren. Er zijn diverse bezwaren uit de omgeving die de gemeente inmiddels heeft voorzien van een antwoord.

Handvat
De gemeente wijst erop dat met de legalisatie de gemeente ook meer een handvat heeft om het bedrijf aan te spreken op naleving van wet- en regelgeving.
En dat is dus nu opnieuw een probleem zolang de legalisatie niet voltooid kan worden.

Door Patrick Huisman