Afbeelding
Foto: Jan Herckenrath

Jan Herckenrath verzamelt en bewaart gegevens over de historie van Horssen

Historie

HORSSEN - Voor informatie en uitleg over de historie van Horssen is men bij Jan Herckenrath aan het goede adres. De 80-jarige is verdienstelijk met publicaties over het dorp waarover in 1242 voor het eerst werd geschreven.

De geboren en getogen Horssenaar: 'Na het stoppen met werk werd het verdiepen in de geschiedenis van het dorp een boeiende tijdsbesteding. Ik ging naar de Open Universiteit om de achtergebleven kennis op mijn interessegebieden op te halen. De dorpshistorie hoorde daar bij. Dat doe ik vooral in de wintermaanden.' Jan was van vele markten thuis en betrokken bij verschillende verenigingen. Zijn interesse in de activiteiten in Horssen blijkt ook uit zijn medewerking aan dorpskrant De Klep en zijn betrokkenheid in de vroegste jaren van de Stichting Jeugd Activiteiten Horssen (SJAH).

Herckenrath verdiepte zich in de dorpsgeschiedenis en publiceerde interessante uitgaven. De schrijver: 'Dat kon vooral dankzij de informatie van veel dorpsbewoners. En ik ben historicus wijlen Johan van Os uit Puiflijk ontzettend dankbaar voor de uitgave van zijn boek over de oudste geschiedenis van ons dorp.'

De eerste uitgave van Herckenrath verscheen in 1999 bij het 100-jarig bestaan van muziekvereniging Excelsior. De schrijver is bijzonder trots op zijn beschrijving van de kerkgeschiedenis en de geloofsbeleving in de parochie Sint Antonius Abt. Nu de parochie is gefuseerd en de Horssense kerk gesloten, is Jan voorstander van het binnen de parochie bewaren van kerkschatten als cultureel erfgoed en deze permanent of incidenteel tentoon te stellen, tezamen met alle kerken in Maas en Waal. Herckenrath schreef ook over crisis, mobilisatie en oorlog in Horssen (1931-1945). In de oorlog evacueerde men naar Papendrecht, dat was de meest ingrijpende gebeurtenis in Horssen. Hij schreef ook over een halve eeuw veranderingen in Horssen (1966-2016) en verwijst naar de interessante website horssen.nu, ontstaan uit een initiatief van De Klep en Dorpshuis De Horst.

In het kader van het project '75 jaar bevrijding' gaf hij op de basisschool een lezing over mobilisatie en bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog: 'Een geslaagde activiteit; de kinderen vormden een aandachtig gehoor.' Jan ging met de vier hoogste groepen naar museum en begraafplaats Airborne in Oosterbeek. De schooljeugd hoorde over de mislukte operatie 'Market Garden' in september 1944. Herckenrath, ook amateur-fotograaf, doet zijn onderzoek naar de geschiedenis in zijn eentje. Een historische club in Horssen, tijdens het onderzoek door Johan van Os, had een kort bestaan.

Door Anton Janssen