Rutger de Lange toont het onlangs behaalde certificaat.
Rutger de Lange toont het onlangs behaalde certificaat. Foto: John van Gelder

Aandacht voor milieuprestaties

Zaken

DRUTEN - Megens Installaties is een professioneel installatiebedrijf met een focus op kwaliteit en innovatie. Een van de gebieden waarop dit naar voren komt is het milieubeleid. Recent heeft Megens Installaties het ISO14001-certificaat behaald, dat wordt toegekend aan bedrijven die streven naar het voortdurend verbeteren van milieuprestaties.

Rutger de Lange, Inspecteur Technisch Beheer bij Megens Installaties, geeft hier samen met KAM-manager Eric Gabriel invulling aan. 'Als bedrijf willen wij onze slogan "Wij maken het goed" waar maken in tastbare certificaten. Niet alleen op het gebied van kwaliteit, ook met het oog op milieu', vertelt De Lange. Om stappen te maken op het gebied van milieubeleid, is eerst gekeken naar de huidige situatie. Dat is het startpunt om vanuit verder te gaan met ontwikkelingen.

Vooruitgang boeken

Op het moment worden er onderzoeken opgestart naar onder andere energiebesparing en het wagenpark. Ook zijn relatief kleine veranderingen doorgevoerd die een groot effect op het milieu hebben. Het afval wordt tot een absoluut minimum beperkt en alleen door gecertificeerde bedrijven verwerkt. Er wordt gekeken naar alternatieve middelen welke minder belastend zijn voor het milieu. 'Het mooie is dat we continue vooruitgang boeken op het gebied van milieuprestaties aan de hand van de Plan-Do-Check-Act-cyclus. We maken een verbeterplan, implementeren het binnen de organisatie, we meten en toetsen de resultaten om deze vervolgens te evalueren, dit is een continu herhalend proces', aldus De Lange.

Breed gedragen

Het milieubeleid wordt door alle medewerkers gedragen, zowel op kantoor als in de uitvoering. Tijdens bijeenkomsten krijgt het personeel uitleg over hoe zij hun steentje bij kunnen dragen: hoe gaan we ermee om en hoe kan het beter? Op de werkvloer wordt meegedacht en ontstaan ideeën voor ontwikkelingen. 'Zo komen we samen tot het resultaat dat we willen bereiken. We willen voorop lopen in milieu.'

Het milieubeleid krijgt in de toekomst steeds meer vorm doordat er continu oplossingen bedacht worden om de impact op het milieu te reduceren. Om de certificering te behouden blijft Megens Installaties actief om de gemaakte afspraken en vastgestelde doelen na te streven.

Door Femke Pierlo