Babbels: Eigen schuld

Column Column Babbels

Op deze plek wind ik me geregeld op over de daden van burgemeesters, wethouders en andere politici. Ook ambtenaren die vanachter hun bureau of tekentafel onzinnige voorstellen lanceren zijn een dankbaar doelwit… Maar op lezers, die lieverds waar ik als columnist door besta, ben ik zelden kwaad.

Toch maak ik ditmaal een uitzondering omdat ik me plaatsvervangend schaam voor het niveau van de reacties onder de stukken in De Gelderlander. Sowieso verbijsterend dat een krant van dat formaat anonieme reacties toelaat, al was het maar omdat 't niet bepaald het beste bij mensen naar boven brengt.

Dat viel me deze week weer op toen er reacties verschenen op het bericht dat de onlangs gestarte Drutense Voedselbank een enorm succes blijkt. Best wrang om het grote aantal armlastigen een succes te noemen, maar nog wranger waren de cynische en helaas zo voorspelbare lezersreacties.

Laat ik ze wat eufemistisch parafraseren: heel wat lezers meenden dat klanten van de Voedselbank 'uitvreters' zijn die 'gewoon hun geld aan de verkeerde dingen uitgeven' en daarom hun hand op komen houden... 'En dat van onze belastingcenten. Schande!'.

Toevallig interviewde ik afgelopen week twee bestuursleden van de plaatselijke Voedselbank in Den Bosch en Oss. Daar kwam ook deze uit de onderbuik opborrelende praat ter sprake. Hun reactie: mensen hebben vaak geen benul van de thuissituatie van een Voedselbank klant. Want nee, je komt er niet zomaar voor in aanmerking. En de belangrijkste reden dat men noodgedwongen terechtkomt bij de Voedselbank? Schulden! Of, om nog duidelijker te zijn: schulden bij de overheid, door boetes of het terugbetalen van toeslagen.

Feitelijk is de Voedselbank dus vaak de uitwassen van overheidsbeleid aan het financieren. Misschien dat al die anonieme toetsenbord terroristen zich daar eens druk om kunnen maken? Al was het maar zodat mensen die al aan de grond zitten er niet van schaamte doorheen hoeven zakken.

Door Patrick Huisman