Afbeelding
Foto: Marcel de Jong

Struinen met Saar: Wat doe je hier?

Column Struinen met Saar

Samen met mijn honden Saar en Body struin ik dagelijks door de natuur in de omgeving, vaak in de Afferdense en Deestse uiterwaarden.

'Wat doe je hier?' Deze vraag kreeg ik van een boswachter van Staatsbosbeheer, nadat we elkaar een hand gegeven hadden.

Het was een hete zomerdag en ik liep mijn dagelijkse ronde met Body en Saar. Lekker langs de Waal waar ze even konden zwemmen en afkoelen. Nog een klein rondje om de oude vlamoven en weer terug richting de auto. Op het moment dat ik wilde wegrijden stopte de auto van Staatsbosbeheer en stelde me de bovenstaande vraag. Als kleine jongen speelde ik in de uiterwaarden en al 20 jaar loop in daar met mijn hond(en). Al meer dan tien jaar ruim in met andere vrijwilligers jaarlijks het gedumpte afval op. En dan nu de vraag wat ik hier doe? Heel even flitst er door mijn hoofd om te antwoorden met de tegenvraag 'Wat doe jij hier?', maar ik begrijp dat alles uit het verleden me geen enkel recht geeft, dus ik vertel hem dat ik mijn honden had uitgelaten en dat ik het nieuwe bordje inderdaad heb gezien waarop staat dat geen motorvoertuigen meer zijn toegestaan en natuurlijk honden aan de riem! Er volgde een waarschuwing voor mijn auto.

Met een rotgevoel reed ik naar huis. Geen stukje meer om mijn honden uit te laten en niet meer mogelijk om de honden te laten zwemmen. Voor mijn gevoel afgepakt door een organisatie die geen binding heeft met de dorpen langs de AD-waarden. Weer een (recreatie)natuurgebied erbij met bordjes en regels.

Natuurlijk wordt het een prachtig gebied waar wandelaars van kunnen genieten. En ik gun het ze van harte! Wat me echter steekt is de manier waarop onze achtertuin is overgedragen aan Staatsbosbeheer. Na zoveel informatieavonden, georganiseerd door Rijkswaterstaat waar soms ook Staatsbosbeheer aanwezig was, is er door Staatsbosbeheer geen enkele informatie vooraf gegeven over het beheer van het nieuwe gebied. Ik heb ze op verschillende manieren vragen gesteld maar nooit antwoord gekregen. Nu is mijn persoonlijk gevoel dat er prikkeldraad eromheen is gezet, bordjes geplaatst en de lokale bewoners moeten maar luisteren want het is nu ons gebied! BAM! Dit bevordert het draagvlak van de lokale bewoners niet echt lijkt mij.

Ik besef ook dat niet alle mensen van honden houden en kan me ook prima vinden in het besluit om (loslopende) honden te weren in het gebied. Maar er is geen enkel stuk meer langs de Waal in Deest waar honden even lekker kunnen rennen. Dat gaat me toch te ver!

Op dit moment zie je beduidend meer honden op en onder de dijk tussen Druten en Deest. Het is wachten op ongelukken.

Net als fietsers, wielrenners, wandelaars en hardlopers hebben ook honden recht op een plek waar ze lekker kunnen rennen en hun energie kwijt kunnen, kunnen spelen, snuffelen of trainen. Mijns inziens had dat makkelijk gerealiseerd kunnen worden aan de randen van het gebied. En niet alleen in Druten. (ik verwacht dat ze met deze tegemoetkoming komen)

Hoop dat de politiek van Afferden en Deest ook nog wat kunnen betekenen in deze.

Afwachten…