Afbeelding
Foto: Cor Toonen

Geocaching (6): De benkskes

Algemeen

MAAS EN WAAL – Ria van Raak2012 is op het Geocachepad gekomen uit nieuwsgierigheid. Van de twee bankjes die voor haar huis staan, was er eentje met regelmaat bezet en op de andere zat nooit iemand. Via via kwam ze er achter dat dit verband hield met Geocachen, er lag namelijk een cache verborgen. Ze ging zich eens in de materie verdiepen en sindsdien was ze verkocht.

Wellicht is er door haar ervaring met de twee bankjes inspiratie ontstaan om jaren later in 2018 zelf een aantal caches te gaan leggen, onder de naam 'Benkskes'. 'In de gemeentes Druten, Beuningen en Wijchen hebben we met zeven teams al dertig caches gelegd, die direct of indirect iets met een 'Benkske' te maken hebben', vertelt Ria.

Aanvankelijk waren deze caches voor alle leden toegankelijk. Net als alle andere deelnemers aan deze artikelen, vindt Ria het erg spijtig dat sommige mensen onderweg nonchalant om gaan met de natuur en eigendommen van een ander.
'Er werd bij onze 'benkskes', iedere keer zoveel vernield en het vroeg zoveel onderhoud, dat we helaas moesten besluiten om de geplaatste caches alleen te laten vinden door premium-leden.'

Aandacht voor natuur

Binnen de Geocache-community wordt er juist veel aandacht aan de natuur besteed. Er worden met regelmatig 'Cache in Trash out,' of kortweg CITO-events georganiseerd. Hierbij trekt een groep de natuur in, om samen bijvoorbeeld zwerfvuil te verzamelen of wilgen te gaan snoeien. Dit is een mooi voorbeeld hoe mensen zich met elkaar kunnen verbinden door een gemeenschappelijke hobby.

Het doel is echter dat Geocachers die onderweg kunnen genieten van het buiten zijn en de mooie omgeving, iets terug willen doen voor de natuur.

Door Elly Hagen